PUTIN PORUČIO ERDOGANU: VAKCINIŠITE SE SPUTNIKOM

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je poručio turskom čelniku Recepu Tayyipu Erdoganu da bi trebao da koristi ruski Sputnik kao svoju narednu vakcinu za jačanje imuniteta i pohvalio se visokim nivoom antitijela dok je održao razgovore s Erdoganom.

U srdačnom oproštaju nakon tri sata razgovora u Putinovoj rezidenciji u turističkom gradu Sočiju, Putin je kazao da je proveo kompletan dan sa zaraženim saradnikom, ali da se nije zarazio koronavirusom.

  • Imam visoke nivoe antitijela, hvala Bogu sretan sam – kazao je Putin Erdoganu u svojoj rezidenciji opasanoj palminim stablima.
  • Stoga, naredni put kada se ponovo vakcinišete koristitite Sputnik – izjavio je on u komentarima koje je prenosila državna televizija.

Erdogan je rekao da je već primio Pfizer vakcinu i da ima nivo antitijela od 1.100.

  • Naredni put onda – odgovorio je Putin.

Erdogan nije ništa rekao i samo se nasmijao.

U ovom je mjesecu 68-godišnji čelnik Kremlja proveo dvije sedmice u samoizolaciji nakon što su otkriveni deseci zaraženih  u krugu njegovih najbližih saradnika.

Rusija je danas registrovala još 857 preminulih od koronavirusa, najvišu cifru umrlih drugi uzastopni dan, dok je rast broja zaraženih podstaknut delta varijantom i sporim tempom vakcinacije.

Ovom cifrom je ukupan broj preminulih u Rusiji od COVID-19 porastao 206.388 – najviši u Evropi.

Vlasti su optuživane zbog ublažavanja ozbiljnosti epidemije.

Nekoliko ruskih vakcina među kojima je i Sputnik dostupno je mjesecima, ali se vlasti bore da vakcinišu stanovništvo skeptično prema imunizaciji.

Zaključno s današnjim danom, samo nešto manje od 30 posto ruskog stanovništva potpuno je vakcinisano, sudeći po websiteu Gogov, koji prikuplja podatke o Covidu iz ruskih regija, prenosi AFP.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SNAŽAN POTRES POGODIO JUG GRČKE

0
Snažan potres magnitude 5,9 je jutros u 9:12 po lokalnom vremenu pogodio jug Grčke, izvijestio je EMSC na svojim stranicama.