PUTIN: REZULTAT AMERIČKOG 20-GODIŠNJEG PRISUSTVA U AFGANISTANU JE ‘NULA’

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je kritikovao američki angažman u Afganistanu, optužujući Sjedinjene Države da je rezultat njihovog 20-godišnjeg prisustva u zemlji „nula“.

  • Američka vojska u Afganistanu 20 godina je pokušavala da civilizira ljude koji žive tamo, da uvede svoje norme i standarde života u najširem smislu tih riječi, uključujući i političku organizaciju društva – kazao je ruski čelnik.

Rezultat su ogromne tragedije, ogromni gubici, i za one koji to čine – SAD – i još više za ljude koji žive u Afganistanu. Rezultat je nula, ako ne i negativan – dodao je Putin.

Ruski predsjednik istaknuo je da je „nemoguće nekome nametati nešto izvana“ i da „ukoliko neko učini nešto drugome, trebao bi poznavati historiju, kulturu, životnu filozofiju tih ljudi u najširem smislu tih riječi, i odnositi se prema njihovoj tradiciji s poštovanjem“.

Moskva, koja je vodila desetogodišnji rat u Afganistanu koji je okončan povlačenjem sovjetskih vojnika u 1989., učinila je diplomatski povratak u zemlju kao posrednik u proteklih nekoliko godina. Rusija je kontaktirala predstavnike afganistanskih zaraćenih frakcija, među kojima su i talibani – i pored toga što ih je nazvala terorističkom organizacijom, prenosi AP.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NA ŠEHIDSKOM MEZARJU ‘RAKITA’ U VLASENICI BIĆE UKOPAN AHMO KAVAZOVIĆ

0
Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata spremni su ukop na 20. kolektivnoj dženazi koja će biti obavljena danas na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici.