PUTIN U PROBLEMIMA: SAD ŠALJE UKRAJINI NAJMOĆNIJE ORUŽJE DO SADA

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena navodno je odlučila da pojača arsenal oružja koje nudi Ukrajini slanjem naprednih raketnih sistema dugog dometa.

Ovo naoružanje je sedmicama na “listi želja” Kijeva jer su takvi sistemi od ključnog značaja za borbu protiv ruskih snaga.

Kako saznaje New York Times odluka je donesena, a transfer će vjerovatno biti objavljen sljedeće sedmice. Prethodno je u petak CNN izvijestio da Vašington “naginje” ka slanju sistema kao dijela većeg paketa vojne i bezbjednosne pomoći Ukrajini i da bi mogao biti objavljen već sljedeće sedmice.

Visoki ukrajinski zvaničnici, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, zalagali su se posljednjih sedmica da im Amerika i njeni saveznici hitno osiguraju višestruki raketni sistem (MLRS). Ovi oružani sistemi proizvedeni u Americi mogu da ispaljuju salve raketa stotinama kilometara daleko — mnogo dalje od bilo kog sistema koji Ukrajina već ima — i Ukrajinci tvrde da bi oni mogli da “promijene igru” u ratu protiv Rusije.

Drugi sistem koji je Ukrajina tražila je raketni sistem visoke pokretljivosti, poznat kao HIMARS. Ovo je lakši sistem na točkovima i može da ispaljuje iste vrste municije kao MLRS.

Rusija je posljednjih sedmica pojačala ofanzivu na istoku gdje su snage ruskog predsjednika Vladimira Putina nadjačale i nadbrojale ukrajinske. Međutim, Bidenova administracija sedmicama je oklijevala da pošalje sisteme zbog upozorenja Vijeća za nacionalnu sigurnost da bi Ukrajina mogla da koristi novo oružje za izvođenje ofanzivnih napada unutar Rusije.

“Crvena linija”

U petak, nakon što je objavljena vijest da se Amerika sprema da pošalje Kijevu traženo oružje, Rusi su upozorili da će time biti pređena “crvena linija”.

  • Amerika namjerava da razgovara o snabdijevanju Ukrajine ovim oružjem već sljedeće sedmice. U ovom trenutku, ovim pitanjem se bavi administracija predsjednika – rekla je Olga Skabejeva, istaknuta ruska TV voditeljica, u svojoj emisiji na državnoj mreži Rusija-1.

Kako je dodala, nakon takve odluke više se ne bi govorilo o taktičkom oružju, već o “operativno-taktičkom naoružanju”.

  • Američki MLRS može da ispaljuje granate preko 500 kilometara. A ako Amerikanci to urade, jasno će preći crvenu liniju. To je pokušaj da se izazove veoma oštar odgovor Rusije – nastavila je Skabajeva čiji stavovi, iako ne govori u ime Kremlja, često odražavaju zvanično mišljenje.

Nešto zvaničniji odgovor došao je od ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova koji kaže da se nada da Amerika neće isporučiti Ukrajini raketne sisteme dugog dometa.

  • To bi bio provokativan korak. Nadamo se da će prevladati zdrav razum – poručio je u petak preko Telegram kanala ruske ambasade.

Rusije je više puta upozoravala Ameriku preko diplomatskih kanala da je “nezapamćena poplava oružja u Ukrajini značajno povećala rizike od eskalacije sukoba”.

  • Amerikanci su veoma svjesni da njihove akcije odlažu izglede da se postigne mir. Zemlja se sve više uvlači u krizu u Ukrajini što može da ima nepredvidive posljedice po globalnu bezbjednost – rekao je ambasador.

U petak je glasnogovornik Pentagona John Kirby sugerisao da konačna odluka o MLRS još nije donesena.

  • Svakako da smo svjesni ukrajinskih zahtjeva, privatno i javno, za ono što je poznato kao višestruki raketni sistem. I neću govoriti unaprijed o odlukama koje još nisu donesene – rekao je.

Ovo pitanje bilo je na vrhu dnevnog reda na prošlosedmična dva sastanka u Bijeloj kući na kojima su zamjenici članova kabineta razgovarali o politici nacionalne bezbjednosti. Glavna tema bila je ista zabrinutost sa kojom se administracija bori od početka rata – da li će slanje sve težeg naoružanja u Ukrajinu Rusija posmatrati kao provokaciju koja bi mogla da izazove neku vrstu odmazde protiv Amerike.

Jedna od prepreka, rekli su izvori, bio je veliki domet raketnih sistema. MLRS i njegova lakša verzija HIMARS mogu da lansiraju na čak 300 km, u zavisnosti od vrste municije. Lansiranje se vrši iz mobilnog vozila na kopnene ciljeve, što bi Ukrajincima omogućilo da lakše gađaju mete unutar Rusije.

Već se vjeruje da je Ukrajina izvela brojne prekogranične udare unutar Rusije, što ukrajinski zvaničnici niti potvrđuju niti negiraju. Ruski zvaničnici su javno rekli da bi svaka prijetnja njihovoj domovini predstavljala veliku eskalaciju i rekli su da zapadne zemlje postaju legitimna meta u ratu ako nastave da naoružavaju Ukrajince.

Još jedna velika briga unutar Bidenove administracije bila je da li Amerika može da priušti da proslijedi toliko vrhunskog oružja iz sopstvenih vojnih zaliha. Svako povlačenje iz postojećih zaliha je potencijali rizik za američku vojnu spremnost. Predsjedavajući Združenog generalštaba general Marck Milli rekao je da američka vojska “veoma, veoma pažljivo” motri kako bi se uvjerila da zalihe neće pasti ispod nivoa koji stvara veći rizik.

Jedno rješenje moglo bi da bude da se Ukrajini osiguraju raketni sistemi manjeg dometa i ta opcija se također razmatra. Ne bi trebalo mnogo vremena da se Ukrajinci obuče za bilo koji od sistema manjeg dometa, rekli su zvaničnici za CNN — vjerovatno oko dvije sedmice.

Prekretnica
Vojni eksperti smatraju da bi slanje višestrukih raketnih bacača u Ukrajinu “mogla biti prekretnica” u ratu i da bi takvo oružje moglo značajno da utječe na bojno polje. Sky News je razgovarao sa nekoliko vojnih stručnjaka nakon što su američki mediji izvijestili da Bela kuća naginje slanju MLRS-ova ukrajinskoj vojsci.

MLRS, naime, može da ispali 12 raketa u minuti i značajno bi povećao domet ukrajinske artiljerije. Dopisnik Reutersa za nacionalnu sigurnost rekao je da bi takav potez Zapada da preokrene odnos snaga u ratu.

Penzionisani australski general Mick Rayan rekao je da bi slanje MLRS-ova Ukrajini, strateški trebalo da bude “nedvosmislena odluka”.

  • Ukrajini su potrebne višestruki raketni sistemi brzo i u velikim količinama – rekao je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.