PUTINOV NASLJEDNIK SE ČELIČIO U SRCU SIBIRA EVO KAKO IZGLEDALO NJEGOVO ODRASTANJE U BESPUĆIMA RUSKE TAJGE

Kažu da sve kreće iz djetinjstva. Naše navike, sklonosti, karakter. Djetinjstvo i mladost Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane i jedan od najozbiljnijih kandidata za nalsjednika predsjednika Vladimira Putina, proveo je u Sibiru.

Prvo u rodnom Čadanu u južnosibirskoj republici Tuva, malom gradu podignutom na mjestu starog manastira. Zatim na velikim sibirskim gradilištima, gdje je građena budućnost velike zemlje.

To dvoje odredilo je i njegovu sudbinu – ljubav prema rodnom kraju sa revnom historijom i željom da ovoj zemlji da novi život. I sada, živjeći daleko od Sibira i radeći ključne državne poslove, Sergej Šojgu i dalje razmišlja i osjeća se kao Sibirac.

Kad pritisnu državne brige i danas se povlači u rodni kraj. Tamo, u dalekoj tajgi na obalama sibirske rijeke nalazi duševni mir.

  • U Sibiru je prošlo jedno od najboljih razdoblja mog života. Tamo sam odrastao, upoznao mnoge divne ljude o kojima mogu u nedogleda da pričam. Za mene, slika Sibira nije apstraktna, već ima ime i prezime. I danas sam zahvalan ljudima sa kojima me je sudbina spojila i od kojih sam puno naučio. Sibirci imaju poseban karakter, koji se ogleda u posebnom načinu života u teškim klimatskim uslovima, poseban odnos prema prirodi, sopstvenoj sudbini, tuzi i radostima. Kad razmišljam o tome šta je sibirski čovjek, uvijek se sjećam jedne priče. Prije mnogo godina u jednom od gradova na Jeniseju pokazali su mi ostatke jedinog drvenog tankera, kako mi je rečeno, prvog na svijetu za prevoz naftnih derivata po rijeci. Gradili su ga prognanici – oni koji su ovdje služili kazne. Oni su učinili takvo čudo golim rukama. Da, ti ljudi nisu došli po svojoj slobodnoj volji, već su postali Sibirci. Neki od njih ostali su u Sibiru. Ostali ovdje, odgajali djecu -objašnjava Šojgu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE