RADE U SINOVOJ FARMI MUZNIH KRAVA: SUPRUGA MEDŽIDA I JA SMO UIGRAN TANDEM, ONA OKOM, A JA SKOKOM

Supružnici Adem i Medžida Raković iz Dubrava kod Bosanske Gradiške svakodnevno rade u sinovoj farmi muznih krava i na taj način ostvaruju višestruku korist. Značajno popravljaju svoj penzionerski status, troše slobodno vrijeme u korisne svrhe i održavaju farmu.

Četrdesetak muznih grla ovu farmu čini veoma respektabilnom, nadaleko poznatu po veoma kvalitetnom mlijeku.

  • Sve mora biti pod konac. Supruga Medžida i ja smo uigran tandem, ona okom, a ja skokom. Sve stignemo na vrijeme, a tu je uz nas i unuk Omer. Jedanaest mu je godina, on nam popravlja raspoloženje vrijedan je, razumije se u mašine i ovo će jednoga dana sve i biti njegovo, rekao je Adem Raković.

Osim radova u farmi predstoji još jedan veliki posao, spremanje silaže za narednu godinu.

  • Prvo moramo dobro očistiti silose, spremiti mehanizaciju, nabaviti folije za pokrivanje i dobro isplanirati posao. Imamo svoje traktore, još da nas posluži i godina – rekao je šezdesetpetogodišnji Adem Raković, danas penzioner, a ranije stolar u bivšem gigantu „Radniku“, piše Avaz.

Medžida je krojačica, sve do nedavno radila je za jednu njemačku fabriku donjeg veša, ovdje u Bosanskoj Gradišci. Priznaje da je rad na porodičnoj farmi relaksira i „da je lakše raditi sa kravama nego sa ljudima“.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE