RADIO KAO LJEKAR GODINAMA, A NEMA ZAVRŠEN NI PETI RAZRED

Ispostavilo se da njegova postignuća nisu bila ni približno impresivna kao što je sugerirala njegova biografija

Sa samo 23 godine, dr. Veeragandham Teja već je radio u 16 privatnih bolnica, vodio nekoliko medicinskih kampova i volontirao s bengalskom policijom i lokalnim radnicima tokom pandemije. Zvuči kao zavidna biografija za bilo kojeg ljekara, a pogotovo za onog koji se ispisao iz škole u petom razredu i nema nikakvo medicinsko obrazovanje.

Veeragandham Teja iz indijske savezne države Zapadni Bengal radio je kao doktor više od četiri godine prije nego što je razotkriven, a na kraju je dvostruko pogođen. Prvo ga je njegova druga supruga prijavila policiji zbog psihičkog i fizičkog uznemiravanja, a zatim je napravio grešku jer je policiji dao preporuku da poništi kaznenu evidenciju jednog od pseudonima, prenosi Index.hr.

Bilo je potrebno samo malo kopanja i policija je razotkrila mrežu laži unatrag deset godina, lažne diplome i potvrde te njegovih nekoliko pseudonima. Njihov je zaključak bio da su Tejina karijera i gotovo cijeli život, zapravo, bili izmišljotina, prenosi Oddity Central.

“Jako je lukav”, opisao je Teju viši policajac indijske policije. “Kad upozna nekoga, dozna sviđa li se toj osobi i ponaša se u skladu s tim. Čak i kad je uhapšen u Bangaloreu zbog varanja i predstavljanja kao policajac IPS-a, uspio je zaštititi svoj identitet ljekara.”

2016. godine, ubrzo nakon početka karijere ljekara, policija ga je uhvatila da se predstavlja kao policajac IPS-a, a koristio je i službena vozila tvrdeći da je sin višeg službenika IPS-a, ali u tom se slučaju uspio osloboditi optužbe. Od tada je radio kao ljekar u nekoliko uglednih specijalnih bolnica, a s obzirom na to da je imao osnovne medicinske vještine, koje je naučio tokom prakse, niko nije sumnjao u njega.

Ispostavilo se da njegova postignuća nisu bila ni približno impresivna kao što je sugerirala njegova biografija. Napustio je školu u petom razredu i pobjegao od kuće 2005. godine te putovao u razne velike gradove, prodajući boce s vodom i grickalice u vlakovima. Tako je upoznao doktora Purushottama Reddyja, koji mu je osigurao posao.

Tad je upoznao društvene i finansijske koristi medicinske profesije i odlučio ih iskusiti iz prve ruke. Doktor Reddy, koji je Teji ponudio utočište i finansijsku podršku nakon što je čuo da je siroče, također mu je pomogao da na njegovu adresu dobije vozačku dozvolu i glasački dokument, kao i druge važne dokumente.

Ambiciozni tinejdžer kasnije je posudio liječnikovo prezime i radio je na dobivanju svih vrsta lažnih certifikata i diploma kako bi osnažio svoju prevaru. Certifikate koje je lažirao iskoristio je za stažiranje u bolnici, gdje je naučio osnovne medicinske vještine kojima se kasnije služio kako bi izbjegao sumnju.

Nakon prakse otišao je u Bangalore, gdje je neko vrijeme radio kao okružni medicinski službenik. Zatim se preselio u Hyderabad, gdje je radio kao ljekar u nekoliko bolnica.

Da nije bilo pritužbe njegove supruge, koja je pokrenula istragu, kao i njegove drske preporuke policiji da poništi kaznenu evidenciju jednog od njegovih brojnih pseudonima, Teja bi vjerojatno i dalje radio kao ljekar.

Istražitelji su otkrili da je Teja, iako neki dokumenti tvrde da ima samo 23 godine, u stvarnosti puno stariji. U njihovom se izvještaju također spominje da je tokom svoje četverogodišnje medicinske karijere liječio brojne pacijente, uključujući one s koronavirusom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.