RADMAN: IZBORNI ZAKON U BIH JE NA ŠTETU HRVATA, VARHELY PROTIV BOJKOTA

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman rekao je da izbori u BiH prema postojećem izbornom zakonu bili bi nelegitimni i ponovo na štetu tamošnjih Hrvata dok je evropski komesar Oliver Varhely pozvao je na poštene izbore i poručio da se njihovim bojkotom ili nepriznavanjem ne bi ništa postiglo.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske primio je danas komesara Evropske komisije za susjedstvo i proširenje, a BiH je, po priznanju Varhelyja, bila jako “napeta i teška tema”.

“Bez izborne reforme, predstojeći izbori, temeljeni na postojećem izbornom zakonu, bili bi nelegitimni i nastavio bi se izborni inženjering na štetu Hrvata BiH”, rekao je Grlić Radman na konferenciji za novinare, ocijenivši situaciju u BiH “zabrinjavajućom”.

Cilj službenog Zagreba i dalje je isti: “stabilna, funkcionalna država u kojoj sva tri konstitutivna naroda uživaju svoja legitimna politička prava, čvrsto napreduje na europskom putu i da na kraju postane članica Evropske unije”, istaknuo je.

Kako bi se to ostvarilo, nastavio je ministar, ključ ostaje u izmjeni izbornog zakona  koji bi omogućio poštivanje Ustava i temeljnih odredbi Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma, uključujući i poštivanje izborne volje Hrvata u BiH, presude Evropskog suda za ljudska prava “Sejdić-Finci” te presude Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”.

“Ono što je sada potrebno je nastavak zajedničkog angažmana EU i SAD-a kako bi se dao poticaj završetku pregovora i tako omogućili slobodni izbori”, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Varhely je konstatirao da je, nažalost, izgubljeno ključno vrijeme za BiH 2021. godine, kada je bila prilika da se isprave određene stvari vezane uz izborni zakon i ustavnu reformu.

Smatra da izbori u BiH u oktobru moraju biti slobodni i pošteni, s jednakom zastupljenošću sva tri konstitutivna naroda.

“Čekaju nas izbori u oktobru i mi moramo osigurati da ti izbori budu slobodni, pravedni i da osiguraju jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Varhely, istaknuvši da je to “ključ dugotrajne stabilnosti BiH”.

“Bojkot izbora ili nepriznavanje rezultata nas neće nigdje dovesti”, istaknuo je Verhaly.

Izrazio je “veliko razočaranje” zbog nedostatka napretka na unutrašnjem planu.

“Ono što je sada svakako važno su mir i stabilnost u BiH, konstruktivna unutarnja klima. Nismo vidjeli napredak na unutarnjem planu i to je doista veliko razočaranje”, rekao je dužnosnik Komisije.

Smatra da propusti vezani uz izmjenu izbornog zakona i ustavnu reformu imaju posljedice “za sam napredak pregovora o tome da BiH postane kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji”, te je ponovo istaknuo da je “bitno da BiH ispuni svih 14 kriterija kako bismo počeli pregovore”, prenosi Hina.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE