RADNICI U NJEMAČKOJ DOLAZE NA SVOJE: SVE BI SE MOGLO PROMIJENITI U FEBRUARU, NADAJU SE POVEĆANJU PLAĆA

Povjerenje njemačkih potrošača trebalo bi se poboljšati u februaru, pokazali su u četvrtak rezultati istraživanja agencije za istraživanje tržišta GfK.

Indeks potrošačkih očekivanja za februar porastao je na minus 6,7 bodova, s revidiranih minus 6,9 bodova u januaru, čime je prekinuto dvomjesečno razdoblje njegovog pada.

Početak godine donio je poboljšana očekivanja dohodaka i stanja u privredi i i pojačanu sklonost potrošača kupovini, javlja Hina.

Indeks očekivanja za ekonomiju popeo se u januaru za 5,7 bodova, nakon tri mjeseca pada, a indeks očekivanja primanja za 10 bodova.

Pokazatelj sklonosti kupnji porastao je za 4,4 boda, ali je potrošnja još uvijek prigušena, konstatira GfK.

Potrošači su na početku 2022. pokazali nešto veći optimizam, unatoč širenju zaraze i inflaciji, i nadaju se blagom popuštanju rasta cijena, rekao je Rolf Buerkl iz GfK-a.

Radnici se nadaju da će više cijene dovesti do odgovarajućeg povećanja plaća, a s obzirom na poboljšanu zaposlenost i nestašicu kvalificiranih radnika njihove su nade opravdane, zaključuje GfK.

  • Usto, stručnjaci pretpostavljaju da se u proljeće može očekivati blaža situacija i kada je u pitanju pandemija, što će dovesti do ukidanja niza ograničenja – istaknuo je Buerkl, prenosi Slobodna Bosna.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.