RADONČIĆEV HLADAN TUŠ ZA NIKŠIĆA I KONAKOVIĆA: OD STAVA PREMA BEĆIROVIĆU, DO PODRŠKE DŽAFEROVIĆU I REISU KAVAZOVIĆU

U proteklih mjesec dana Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, pokazao je u tri navrata da jedino što ima zajedničkog sa "ujedinjenom opozicijom" koja podržava Denisa Bećirovića, SDP-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH, jeste da se tek formalno pridružio "horskom nastupu" 11 stranaka, a da nastavlja voditi svoju i politiku svoje stranke.

Tako je sredinom jula rekao, što se i očekuje jer je bio na predstavljanju “ujedinjene opozicije”, da će Bećirović zasigurno biti na čelu Predsjedništva BiH od oktobra, da su ga podržali, ali…

  • Mi nećemo voditi njegovu predizbornu kampanju. Izvoli, pojavi se, brani svoje stavove, brani svoje postupke, razjasni šta je tačno, a šta nije tačno, neće to raditi Fahrudin Radončić umjesto tebe – precizirao je Radončić.

Na protestima građana ispred OHR-a 25. jula, koji su se protivili nametanju izmjena Izbornog zakona BiH, “opozicionari” Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Denis Bećirović, Predrag Kojović…, pokazali su svojim ponašanjem da su politički nezreli, ali i da im je jedini cilj dolaska među građane bio da kompromituju okupljanje.

Svi oni, navodno, iziritirani time što su građani tražili da se obrati Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, napustili su proteste, a potom se oglasili optužujući da je “SDA ukrala proteste” i da ih je Džaferović zloupotrijebio.

Upitan da prokomentira obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Radončić je, za razliku od ostatka “opozicije” kazao:

  • Saslušao sam sve, čuo sam uvaženog predsjedavajućeg Džaferovića i mislim da je s tim skup završen. Poslana je poruka iz Sarajeva visokom predstavniku da se jedan problem ne rješava tako što napravi još veći. Nadam se da će odustati od ideja koje nisu dobre za BiH. Moj komentar je da je Džaferović šef države i da mi imamo građansku dužnost da ga saslušamo. Dobro je da je i on govorio – zaključio je tada Radončić.

Hladan tuš zasigurno su i Konaković i Nikšić doživjeli, kada se njihovoj hajci na reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića, iako su to vjerovatno priželjkivali i očekivali, nije pridružio lider SBB-a.

Poruke koje je poslao ohladile su ih dobrano.

  • Bošnjaci u ovim teškim vremenima izuzetnih globalnih i regionalnih kriza nisu u situaciji da se kao nacionalni, politički i vjerski faktor međusobno dijele i atomiziraju. Politički plularizam je neophodan zemlji, ali nam je jednako važno i da imamo ugled i autoritet Islamske zajednice i ugled uvaženog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji nisu okrnjeni i koje ne treba pokušavati spustiti na dnevnu politiku ili u milje bilo koje predizborne kampanje. Prevažna je uloga reisu-l-uleme da bi se problematizirala iz ugla potreba dnevne politike ili u predizborne svrhe – rekao je Radončić.

Do izbora je ostalo manje od dva mjeseca. A to je predug vremenski period za stranačke lidere, političare i kandidate, tako da se na ovdašnjoj sceni može očekivati još turbulencija unutar “ujedinjene opozicije”, pa čak i možda odustajanja od podrške jednom kandidatu za člana Predsjedništva BiH i pružanja nekom drugom, piše Faktor.

Sve dok sudija u liku i djelu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine ne svira kraj 2. oktobra, moguće su razne kombinatorike i iznenađenja

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.