RAMAZANSKA SOFRA DANAS NA HAYATU OD 16 SATI: UZ NIHADA NAŠA GOŠĆA IZ BUŽIMA ZA IFTAR PRIPREMA POSEBNU SUTLIJU

Možda sofre kao mjesto za kojim se svojevremeno objedovalo jesu ostale samo dio tradicije i lijepog sjećanja, ali u osnovi našeg naziva i dalje ostaje sofra kao simbol jednog vremena u kojem su se okupljale kompletne porodice održavajući porodične veze i vrijednosti.

Naša potreba da baštinimo ovakve vrijednosti i ove godine servira „Ramazanski sofru” kao najgledaniji kulinarski program tokom mjeseca ramazana.

Nastojeći da bh. gastronomsko umijeće i naslijeđenu praksu smjestimo u društveni okvir, u našem ćemo studiju uz izvanrednog bh. chefa Nihada Mameledžiju svaki dan prezentovati običaje i jela svih krajeva Bosne i Hercegovine.

U šarolikom bh. civilizacijskom mozaiku, specifično mjesto zauzima gastronomska kultura tradicionalnog tipa čiju osnovu baštini bh. žena. Sve te divne, vrijedne domaćice koje s posebnom radošću dolaze u naš studio i smjelo nam prezentuju ramazanske običaje svoga kraja u studiju spremno dočekuje Minja Tufo.

Posebnost ramazanske sofre ogleda se upravo u činjenici da naša sofra nije djelo jednog chefa, nego desetina žena okupljenih oko ideje očuvanja i oživljavanja kulture i tradicije bošnjačkog naroda.

Jela koja pripremamo za našu sofru sastavni su dio savremenog, svakodnevnog jelovnika naših domaćica, što ih čini autentičnom i istinski živom kulinarskom tradicijom.

Ceremoniju pripreme iftara u ulozi domaćice u studiju vodit će sjajna Minja Tufo dok se danima vikenda s vama druže Almasa Lazović i chef Miran Karić. Ova ekipa zajedno sa chefom Nihadom Mameledžijom spremna je istražiti sve tajne bh. gastronomije, i nema sumnje da će upravo specijalni gost ovogodišnje ramazanske sofre dati posebnu aromu „Ramazanskoj sofri”.

U prvoj „Ramazanskoj sofri“ sutliju je pravila naša gošća iz Bužima Jasmira Mehić.

Ovo je njen recept za četiri porcije sutlije:

1 časa riže

1 puding (vanilija ili jagoda)

1/2 l mlijeka

1 časa šećera

1 kašika mljevenih lješnjaka i oraha

Priprema:

Rižu na laganoj vatri skuhamo u 2 i po čaše vode. Skuhamo puding u pola litre mlijeka i dodamo čašu šećera. Zatim u skuhani puding dodamo rižu i dobro izmiješamo. Nakon toga gotovu vruću sutliju izlijemo u zdjele i pospemo orasima i lješnjacima. Ostavimo da se dobro ohladi.

Ko želi može gotovu sutliju staviti u rernu da se još malo zapeče i onda na hlađenje. Možemo je ukrasiti svježim jagodama ili hurmama.

„Ramazansku sofru“ gledajte danas od 16 sati na Hayat TV.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DJEVOJČICA (4) UMRLA NAKON ŠTO SU JE PRETUKLI ROĐACI? SVE SE...

0
Četvorogodišnja djevojčica iz Đakovice preminula je jučer u bolnici u Prištini (Kosovo) pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, ali se sumnja da je podlegla povredama koje su joj nanijeli rođaci.