RAMAZANSKI RECEPTI: DRUGACHIA TORTA BEZ PEČENJA

U današnjim ramazanskim receptima by Podravka donosimo vam recept za “DrugaCHIA torta bez pečenja”. Recept by: coolinarika, Podravka ambasadorica.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 280 g keksa (s maslacem i bademom)
  • 1 žlica Džema od marelica Podravka
  • 4 žlice tople vode
  • 80 g maslaca

Za kremu:

  • 1 Premium puding Vanilija i chia Dolcela
  • 70 g šećera
  • 350 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 120 g maslaca
  • 500 g mascarpone sira
  • 4 banane

Za šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 1 Vanilin šećer Dolcela
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 žličica limunova soka

Priprema:

1. Za podlogu, mljevenim keksima dodajte džem pomiješan sa toplom vodom i promiješajte. Zatim dodajte otopljeni maslac, promiješajte te ravnomjerno rasporedite u nauljen kalup za torte Ø24 cm.

2. Smjesu utisnite žlicom da dobijete podlogu i stavite u hladnjak dok pripremate kremu. Prašak za puding pomiješajte sa šećerom i razmutite u malo mlijeka. Dodajte žumanjke i promiješajte.

3. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre, umiješajte razmućeni prašak za puding i miješajući kuhajte na laganoj vatri da se zgusne.

4. Kuhani puding izlijte u drugu posudu i uz povremeno miješanje pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješajte maslac sobne temperature. Dodajte mascarpone i izmiješajte da dobijete kremu.

5. Na podlogu u kalupu nanesite 1/3 kreme, preko nje rasporedite u jednom sloju 1/2 količine banana narezanih na ploške. Nanesite sloj kreme pa opet banane.

6. Završite slojem kreme, poravnajte i stavite u hladnjak oko 2 sata da se dobro ohladi. Ohlađenoj torti skinite obod kalupa.

7. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a zatim uz miješanje postupno dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i limunov sok.

8. Tučene bjelanjke (šaum) nanesite površini torte tako da dobijete vrhove. Pomoću slastičarskog brenera spalite vrhove.

9. Isti efekt postići ćete ako kolač stavite na najgornju rešetku, ispod grijača u pećnicu zagrijanu na 250 °C oko 3 minute da dobijete smećkastu boju na vrhovima.

10. Kad ste dobili lijepe vrhove, kolač odmah stavite u hladnjak.

Posluživanje

Poslužite rashlađeno.

Savjet

Vrhove na površini torte nanesite uz pomoć slastičarske vrećice ili jednostavno, tučene bjelanjke nanesite na površinu torte i pomoću žlice načupajte da dobijete vrhove. Tortu držite u hladnjaku do posluživanja.

Osjeti miris ramazana uz ukusne Podravka recepte. Prati rubriku ramazanski recepti by Podravka i koristi hashtag #RamazanskiRecepti na društvenim mrežama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.