RAMU MUMINOVIĆA NIŠTA NE MOŽE SPRIJEČITI DA GLASA U SVOJOJ SREBRENICI: SRAMOTA, SADA NAM JOŠ TRAŽE DA PLATIMO 200 KM

Državljani BiH koji imaju dvojno državljanstvo, a nemaju pasoš već samo ličnu kartu, ulazak u BiH moraju da plate 200 maraka.

Takvu odluku donijelo je Ministarstvo sigurnosti, a usvojena je na sjednici Vijeća ministara.

Zbog čega je izmjenjena ranija odluka po kojoj se moglo ući sa ličnom kartom, iz Ministarstva bezbjednosti danas nisu odgovorili.

Granični policajci državljane BiH sa dvojnim državljanstvom koji im se pojave sa ličnom kartom, umjesto sa dobrodošlicom, sada dočekaju sa prekršajnim nalogom.

  • Tom odlukom je derogirana prethodno donesena odluka koja je omogućavala da uz prezentaciju osobne iskaznice nekažnjeno ulaze na teritoriju BiH, međutim donošenjem ove odluke jednostavno je stupila na snagu situacija da svi oni koji se pojave na nekom od graničnih prelaza nemaju putovnicu, a imaju osobnu mogu ući u BiH ali im se izriče prekršajni nalog – kaže Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH, prenosi ATV.

Od donošenja nove odluke granična policija izdala je više od stotinu prekršajnih naloga.

Posebno se to dešavalo na aerodromima u Tuzli i Sarajevu.

Po Zakonu o ličnoj karti, državljani BiH mogu da je koriste za prelazak državne granice u određenim okolnostima i pod uslovima utvrđenim međunarodnim sporazumom BiH sa drugim državama.

Oni koji su morali da plate 200 maraka za ulazak, smatraju da je ta “određena okolnost” upravo period pandemije kada nisu mogli da izvade ili produže pasoš.

Ramo Muminović, rodom je iz Srebrenice iz Srebrenice, a sada je sa porodicom nastanjen u Švedskoj,  u gradu Landskron.

Kupio je kartu kako bi došao da glasa u BiH.

Ramo je siguran da se iza svega krije neka veća politika. No, ni ona ga neće moći spriječiti da dođe i glasa u svojoj Srebrenici.

  • Evo sad opet problemi. Ne možemo sa ličnim kartama u BiH. Sramota! Šta nam rade u dijaspori da ne možemo doći u svoju matičnu državu. Ali to me ne može spriječiti da ddpđem! Platit ću i kaznu i uraditi test, ali doći ću da glasam u Srebrenici – govori nam Muminović.

Nikada nije, nastavlja, zaboravio svoje mjesto, porijeklo. I bole ga dešavanja u cijeloj Bosni i Hercegovini pogotovo ona aktuelna u Srebrenici.

  • Svakodnevno  pratim dešavanja  u našoj zemlji, komuniciram sa rodbinom i prijateljima u Bosni i Hercegovina i Srebrenici i smatram da je jako važno učestvovati  u izborima  u Srebrenici. Ja i supruga u periodu  kada  se trebalo preregistrovati  za glasanje putem pošte, iz privatnih razloga  nismo  uspjeli,  pa smo u mjesecu septembru došli i izvadili  dokumenta  u Srebrenici. Rezervisali smo avionske karte za novembar kako  bismo  izašli na izbore i obavili svoju građansku dužnost. Srebrenica nema cijenu – govori nam Ramo.

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DENNIS GRATZ BI MOGAO BITI KANDIDAT ZA NAČELNIKA OPĆINE CENTAR? IZETBEGOVIĆ:...

0
Dennis Gratz (DF) bi mogao biti kandidat za načelnika općine Centar u Sarajevu, glasi informacija koja se sve češće spominje u javnosti kao opcija.