RASKOŠNA NUGAT TORTA BOGATOG OKUSA ČOKOLADE I LJEŠNJAKA: EVO RECEPTA

Ako vam je potrebna torta koja će se u slast pojesti, to je definitivno ova.

Kore:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 ml ulja
  • Preliti sa 300 ml mlijeka

Fil:

  • 600ml mlijeka
  • 120 g gustina/nišesta/skrob
  • 200 g šećera
  • 150 g čokolade
  • 100 g mljevenih ili blendiranih, pečenih lješnjaka
  • 100 g lješnjak napolitanki
  • 250 g maslaca
  • 200 ml slatke pavlake
  • 300 g nutele ili bilo kojeg nugat (tamnog) dijela krema

Priprema:

Prvo pravimo fil, da bi se hladio. Pomješati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mlijeka, a ostatak staviti da provri. Izmješati gustin i šećer sa mlijekom pa zakuhati u kipuće mlijeko. Miješati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu pa miješati dok se ne otopi. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Dok se fil hladi previti kore. Uključiti rernu da se zagrijava na 180 stepeni. Ulupati pjenasto bjelanca, postepeno dodavati šećer i mutiti da se dobije čvrsta pjena. Dodati zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju dodati brašno i kakao, pa sve sjediniti. Obložiti okrugli pleh 26cm papirom za pečenje pa istresti masu za koru i staviti da se peče između 20 i 25 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponoviti još jednom. Ohladiti kore i vodoravno ih presjeći da se dobiju četiri.

Ulupati maslac, ulupati slatku pavlaku, mikserom razbiti ohlađen fil. Dodati pola maslaca pa umutiti, dodati drugu polovinu pa umutiti. Masi dodajemo slatku pavlaku i mutimo, a zatim i eurokrem. Na kraju dodajemo lješnjak i samljevene napolitanke i sve miješamo. Obruč staviti na tacnu, pa prvu koru poprskati mlijekom i nanijeti trećinu fila. Tako raditi do kraja.

Dekoracija po želji i hlađenje. Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

EVO KAKO ĆETE PREPOZNATI DOMAĆE JAGODE: OVO SU KLJUČNE RAZLIKE U...

0
Veliki dio jagoda na pijacama i u marketim jesu uvozne, iz Grčke, Turske, Španije, pa čak i Amerike, a iako neki pijačni prodavci tvrde da nema puno razlike između uvoznih i domaćih, svi bi radije one iz naših voćnjaka.