RAVNOPRAVNI SAGOVORNICI DIPLOMATSKIH DIJALOGA DONOSE DOBROBIT BIH: SCHMIDT ZNA KOGA TREBA POZVATI NA PRIJEM

Večeras se od 19 sati u Atriju Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu održava prijem povodom dolaska novog visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Na prijemu su okupile se brojne zvanice iz političkog, društvenog, ali i kulturnog života države Bosne i Hercegovine.

Na prijem su, između ostalih, stigli bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović i njegova supruga, generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, nekadašnji visoki predstavnik Christian Schwarz Schilling, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, zamjenik direktora SIPA-e Đuro Knežević, predsjednik CIK-a Željko Bakalar, predsjednik Židovske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci, brojni ambasadori…

Nakon danas održane sjednice Predsjedništva SDA,  lider stranke, Bakir Izetbegović upitan je da prokomentira poruke koje je uputio Schmidt, koji se zahvalio Valentinu Inzku zbog izmjena krivičnog zakona, dok s druge strane član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i danas ponavlja da nema saradnje s visokim predstavnikom, Izetbegović je kazao da “to nas vodi u jednu situaciju koja je bila neizbježna”.

  • Mogli smo još odlagati, mislim da je bolje da se desila prije i da se desila na ovoj temi na kojoj se desila – na negiranju genocida i nagrađivanju presuđenih ratnih zločinaca – kazao je Izetbegović.

Kazao je da Dodik već više od deceniju dopušta sebi ono što zakon brani, dok drugima uskraćuje ono što im zakon garantuje.

  • Dakle, mislim da prije ili kasnije snage BiH i međunarodne snage su morale da omjere snage sa politikama koje oličava Milorad Dodik. Ne mislim da te politike mogu nadjačati Dejtonski mirovni sporazum, nadjačati Bosnu i Hercegovinu, dovesti u pitanje njen teritorijalni integritet, dakle nadjačati međunarodnu zajednicu i sva ulaganja koja su u ovu zemlju uložile SAD i evropske zemlje – kazao je Izetbegović.

Upitan kome zaista smeta Zakon o zabrani negiranja genocida, Izetbegović je kazao da časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta, te da smatra da im je Valentin Inzko olakšao život.

  • Nije bilo snage kod političara u RS-u da sami izvade taj trn iz noge, i Inzko im je na ovaj način pomogao, prije svega srpskom narodu u Bosni i Hercegovini da skinu tu kolektivnu hipoteku sa svojih leđa. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca, bez obzira koliko ih je bilo na ma kojoj strani i to treba skinuti sa vrata kompletnom srpskom narodu u BiH. Mene čudi da političari u RS-u to ne shvataju i da nisu to dočekali sa olakšanjem. Mislim da će jedno vrijeme trajati ovo odmjeravanje snaga, ali da će na kraju se završiti stvar na način da se prihvate civilizacijske vrijednosti, da olakšamo i sebi i drugima u ovoj zemlji i da se krene ka stabilizaciji prilika, reformi, boljeg života u BiH, izvjesnije budućnosti za mlade generacije i svega onoga što uporno ponavljamo.

Izetbegović je najavio apelaciju Ustavnom sudu BiH, ukoliko zakon o odbacivanju Inzkove odluke, kao i zakon o vrijeđanju RS-a, budu usvojeni u ovom entitetu.

  • Naravno da entitet ne može nametati državi ništa, kao što ni općina ne može kantonu. Ići ćemo u tom smjeru da se obratimo ustavnom sudu i entiteta i državnom i mislim da će ovaj zakon pasti – istaknuo je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OGLASIO SE DIREKTOR SARAJEVSKE ŠKOLE: MOJI UČENICI SE NISU POTUKLI NI...

0
Jučer 18. marta pred Srednjom školom metalskih zanimanja u Sarajevu je došlo do incidenta kada je nekoliko učenika uključeno u masovnu tučnjavu.