REAGUJTE NA VRIJEME: PRVE SIMPTOME VISOKOG HOLESTEROLA MOŽEMO DA OSJETIMO KADA HODAMO

Visok holesterol može sa sobom da donese mnoštvo neželjenih efekata po zdravlje.

Holesterol se nalazi u mastima i potreban je za izgradnju zdravih ćelija, ali može da poveća rizik od srčanih bolesti, kao i srčanog i moždanog udara, prenosi The Sun.

Ovo se dešava jer visok nivo holesterola može da se nakupi u zidovima arterija i tako smanji dotok krvi do srca.

To povećava rizik od stvaranja ugrušaka u telu, kao i srčanih problema.

Povećan holesterol nema nikakve simptome tako da ga je teško “osjetiti”, ali jedan signal možete primjetite u vašim nogama.

Prema britanskom Nacionalnom zdravstvenom centru visok holesterol može da izazove probeleme sa cirkulacijom u cijelom tijelu, uključujući i noge, blokiranjem ili ograničavanjem protoka krvi u arterijama ekstermiteta. Ovo je poznato kao periferna arterijska bolest.

HOLESTEROL U KRVI

Ukoliko imate ovo stanje doživećete smanjen protok krvi u nogama što može da izazove bol, obično tokom vježbanja.

Bolove možete da osjetite prilikom hodanja, trčanja ili čak samo penjanja uz stepenice.

Ova vrsta bola obično prestane kada prekinete aktivnost koja ga je izazvala.

Takođe, peckanje u prstima na rukama i nogama može da bude ključni znak ovog stanja.

Male izbočine (ksantomi) mogu da se pojave ukoliko vam je visok holesterol, a pojavljuju se na rukama i nogama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.