Da li više volite roge u ajvaru ili pečene sa bijelim lukom u zimnici?, pita naš Miran i poslije nedavne priče o paradajzu prirodno je da pričamo i o rogama. A baš za roge je vezan njegov današnji recept.
-Paprika roga je jako zastupljena na našem tržištu te joj je sad sezona i samim time ima jako dobru cijenu. Uvijek preporučujem korištenje namirnica kojima je sezona kako zbog pristupačnosti tako iz zbog kvaliteta same namirnice koja je upravo najbolja u srcu sezone.
Danas ću vam predložiti jako jednostavnu musaku od roge paprike. Za početak ispecite paprike ili na roštilju ili na tavi, ali bez ulja. Pecite ih dok se koza ne odvoji te ih zamotajte u plastičnu kesicu da se ‘napare’ zbog lakšeg guljenja.
Za podlogu musake možete koristiti napola kuhane ploske krompira ili stari hljeb te složiti sloj paprike, sloj smjese mladog sira i jaja sa malo bijelog luka. I tako u tri reda.
Na kraju završite sa sirnim slojem i pečete u rerni 20-tak minuta na 200 stepeni.
Ova musaka ima savršen okus. Paprika i odlična je kombinacija sa sirevima. Može da služi kao samostalan obrok ili kao prilog uz neko crveno meso. Prijatno.