Mogu se jesti sa slanim ili slatkim.
Sastojci i priprema:
4 jaja
200 ml mlijeka
200 ml vode
500 g brašna
pola kašičice soli
1 prašak za pecivo (10 g)
ulje za prženje (ne treba puno, nije duboko prženje)
Kratko umutiti jaja, dodati mlijeko, vodu, so, brašno, prašak za pecivo. Umutiti sve mikserom. U tavu staviti malo ulja, zagrijati pa kašikom spuštati tijesto. Peći na srednjoj temperaturi s obje strane. I to je to. Uživajte!
Jedna jednostavna napomena ako ste početnik.
Kašiku prije prvog spuštanja tijesta u ulje možete malo umočiti u ulje pa tek onda u tijesto, tako će lako sići sa kašike. Ili poslužiti se drugom kašikom da bi spustili tijesto u tavu.
Ne treba prepuniti kašiku, uštipci narastu tokom prženja.
Obavezno smanjiti temperaturu ringle jer će brzo spolja izgoriti, a iznutra ostati nepečeno.
Ako želite jesti slatke u tijesto možete staviti vanilijin šećer i koricu limuna.