RECEPT ZA MEKANE I PUFNASTE MLIJEČNE LEPINE: IDEALNE ZA SENDVIČE I BURGERE…

Domaće lepine koje idu uz sve...

Sastojci:

500-550 g brašna
300 ml mlijeka
50 ml ulja
1 kašikica šećera
1-2 kašikica soli
20 g kvasca
1 jaje
susam

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte izmrvljen kvasac sa kašikicom soli i brašna. Dobro promješajte, pa ostavite kvasac na toplom oko 10 minuta. U nadošao kvasac dodajte ostatak mlijeka, ulje, bjelance, so i postepeno dodajte brašno. Umjesite glatko tijesto. Ostavite 60 minuta da se tijesto udvostruči.

Tijesto formirajte u duguljast valjak pa podijelite na 5 jednakih dijelova. Formirajte loptice, pa stavite na tepsiju za pečenje na koju ste predhodno stavili papir za pečenje.

Pokrijte i ostavite 10-tak minuta da tijesto odmori. Za to vrijeme uključite rernu na 230 °C da se zagrije.

Loptice lagano pritisnite prstima i nožem zasjecite po površini. Premažite sa umućenim žumancetom sa mlijekom. Preko lepina možete da pospete susam.

Pecite na 200 °C, dok lepine ne porumene, oko 20 minuta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE