Potrebno vam je:
-700 g suhog graha
– velika mrkva
– dvije velike glavice luka
-tri kaškice pirea od paprike
– sol, papar i začini po guštu
– lovorov list
-feferon
– 300 grama usitnjene govedine
– tri kaškice brašna
– tri kaškice crvene paprike
– tri češnja bijelog luka
Grah i suho meso dobro je namočiti prije pripreme, i to najbolje uvečer prije dana kada ga namjeravate pripremati. Takav preko noći namočen grah kratko prokuhajte, procijedite i nadolijte po mogućnosti s oko dvije litre tople vode. Suho meso dobro je prije namočiti i prokuhati te dodati grahu, kožicu od slanine ne treba bacati i ona je sastojak graha kojega valja prodinstati dok se sitno narezana govedina dodaje naknadno. Dodajte svojem grahu povrće i začine te kuhajte dok voda ne pobijeli, a potom mu dodajte pire od rajčice. Tada je vaš grah kuhan.
Za zapršku na masti kratko popržite brašno, crvenu papriku i češnjak. Podlijte hladnom vodom i ulijte u lonac. Dodajte lovor i kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, piše Portaloko.
Sastojci plus
– Za dobar grah potrebni su vam razni sastojci mesa, što više to bolje
– Što je količina veća to će grah biti bolji
– Ne izbjegavajte zapršku
– Meso, osobito ono suho treba biti domaće jer tek tada grah dobiva pravi okus