Iako volimo da ga svojatamo i nazivano “našim”, istina je da ovaj specijalitet potiče iz Turske. Bez obzira na to ko je “osmislio”, sarma je neizostavno glavno jelo na domaćim trpezama, počev od jeseni pa sve do poznog proljeća.
Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa
500 g junećeg mljevenog mesa
1 šolja od 2 dl riže
3 čehna buhelog luka
150 g dimljenih rebara
150 g dimljenog ili suhog mesa
biljni začin
so
mljeveni i biber u zrnu
lorber
ulje
Priprema:

Odvojiti listove kupusa, stanjiti debelu žilu u sredini svakog lista.
Bijeli luk sitno iseći i propržiti. Dodati meso, rižu, so, biber i začin C i još malo propržiti.
List kupusa staviti na dlan, sipati u sredinu kašiku fila i uviti sarmu. Na dno šerpe staviti malo ulja i listove kupusa, pa preko redati sarme. Poslije svakog reda stavljati isječena rebra i suho ili dimljeno meso, list lorbera i poneko zrno bibera. Sve prekriti listovima kupusa.
Naliti vodom, pa kuhati na tihoj vatri 2-3 sata, povremeno dolivajući toplu vodu.