RECEPT ZA NAJBOLJU SARMU: EVO KAKO DA NAPRAVITE NEIZOSTAVNO GLAVNO JELO NA DOMAĆIM TRPEZAMA

Neko je pravi samo sa junećim mesom, neko voli masnije, ali svi ipak najviše volimo onu koju su nam spremale naše mame.

Ilustracija

Iako volimo da ga svojatamo i nazivano “našim”, istina je da ovaj specijalitet potiče iz Turske. Bez obzira na to ko je “osmislio”, sarma je neizostavno glavno jelo na domaćim trpezama, počev od jeseni pa sve do poznog proljeća.

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa

500 g junećeg mljevenog mesa

1 šolja od 2 dl riže

3 čehna buhelog luka

150 g dimljenih rebara

150 g dimljenog ili suhog mesa

biljni začin

so

mljeveni i biber u zrnu

lorber

ulje

Priprema:

Odvojiti listove kupusa, stanjiti debelu žilu u sredini svakog lista.

Bijeli luk sitno iseći i propržiti. Dodati meso, rižu, so, biber i začin C i još malo propržiti.

List kupusa staviti na dlan, sipati u sredinu kašiku fila i uviti sarmu. Na dno šerpe staviti malo ulja i listove kupusa, pa preko redati sarme. Poslije svakog reda stavljati isječena rebra i suho ili dimljeno meso, list lorbera i poneko zrno bibera. Sve prekriti listovima kupusa.

Naliti vodom, pa kuhati na tihoj vatri 2-3 sata, povremeno dolivajući toplu vodu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.