Osim toga, nevjerovatno se brzo prave, možete ih poslužiti skoro odmah, a možete ih i čuvati u frižideru do deset dana.
Sastojci za bombice
oko 170g hurmi
120g oraha (ili drugih orašastih plodova)*
35g kakao praha
mali prstohvat soli
kašičica-dvije vode (po potrebi)
Za posipanje i dekoraciju
kakao prah
sitno sjeckani ili mljeveni orasi, bademi, lješnici
kokos
Postupak:
Hurme potopite i ostavite u vodi da omeknu, oko 10-ak minuta. Ako koristite svježe hurme, taj korak možete izostaviti ili ih potopite na pet minuta da ih lakše oljuštite. Sklonite košpicu i ubacite u multipraktik ili neki jači sjecko.
Dodajte orahe, kakao prah i prstohvat soli.
Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Po potrebi, dodajte kašičicu-dvije vode ili istopljenog kokosovog ulja.
Odvajajte po 2/3 kašičice smjese i vlažnim rukama oblikujte kuglice. Slažite ih na papir za pečenje ili providnu foliju da se ne bi lepile za tacnu. Pospite kakao prahom (kroz sitnu cjediljku) i ostavite u frižideru da se malo stegnu. Ako volite, možete ih uvaljati u orašaste plodove ili kokos.
Složite ih kutiju koja se dobro zatvara i čuvajte ih u frižideru do 10-ak dana.