Da li ste znali da postoji i „lakša“ osvježavajuća verzija puna vitamina C? Ili barem smo si mi tako opravdali pravljenje ovog sočnog kolača s dodatkom likera limončelo koje se pravi od limuna.
Za limončelo sirup:
240 ml likera limočelo
240 ml vode
100 grama šećera
180 ml svježe iscijeđenog soka limuna
40 piškota
Za maskarpone kremu:
450 grama maskarpone sira
350 grama pavlake za šlag
150 grama džema od limuna
60 grama šećera u prahu
Priprema:
1. U loncu zagrijte limončelo, vodu, šećer i limunov sok na umjerenoj temperaturi i uz često miješanje dok se šećer ne istopi do kraja.
2. Stavite sirup sa strane da se ohladi na sobnu temperaturu.
3. Za to vrijeme mikserom umutite pavlaku u šlag. Umiješajte u njega šećer u prahu.
4. U posebnoj činiji umutite maskaropne sir s džemom od limuna.
5. Pažljivo umiješajte šlag u smjesu od maskarpone sira i limuna.
6. Umočite pišote u limončelo sirup, pa ga položite u vatrostalnu posudu u kojoj ćete pripremiti kolač.
7. Piškote posložite jedan do drugoga u red da u potpunosti prekrije dno posude.
8. Preko piškota umočenih u sirup premažite polovinu fila od sira maskarpone, šlaga i limuna.
9. Preko smjese ponovo stavite piškote umočene u sirup, pa cijeli kolač završite s ostatkom fila.
10. Ukrasite kolač s malo limunove korice.
11. Stavite kolač u frižider na barem šest sati ili preko noći.