Ne može biti loše! Čak i ako ne voliš karamelu samu za sebe ili u drugim čokoladnim slasticama, u ovoj kombinaciji kao Snickers pločice karamela postaje savršen dodatak. Baš kao višnja na šlag!
Slanoća kikirikija, čak i kad nije posebno posoljen, daje čokoladi jednu novu dimenziju okusa, koja oduševi posebno one koji nisu skloni izrazito slatkom. No, ustvari ta sol dodatno istakne slatkoću čokolade – baš kao kad praviš neki jako čokoladni desert, pa u receptu naletiš na sol i iznenadiš se. Ta sol istakne slatkoću, ma koliko nelogično zvučalo, i nemoj je izbjeći.
RECEPT
No, na stranu to što uistinu volimo ove slatkiše inspirirane poznatim slasticama, čokoladicama i slično. Više od tog volimo samo kad sastojke za ono što želiš pripremiti možeš nabrojiti na prste – još bolje jedne ruke!
A iako zimi volimo upaliti pećnicu i zamirisati kuću nekom finom pitom ili kolačem, nekad stvarno dobro dođe kad nešto ne moramo peći. Kao što je to slučaj s ovim Snickers pločicama.
Ipak, čak i ako ne moraš paliti rernu, morat ćeš malo pričekati za konzumaciju. Najbolje je ove pločice napraviti dan prije nego ih misliš ponuditi ili konzumirati, jer trebaju stajati u frižideru barem četiri sata.
Dakle, napravi ih dan ranije, jer u protivnom nećeš moći izdržati ako počneš odbrojavati… Ovo je recept za Snickers pločice:
Sastojci:
Za pločice:
- 1 šoljica prirodnog slanog maslaca od kikirikija*
- 1/4 šoljice javorovog sirupa
- 1/4 šoljice zobenog brašna – mljevenih krupnih zobenih pahuljica (može i brašno od badema)
- 1/4 šoljice mljevenog lana (ili malo više zobenog brašna)
- Za preljev:
- 3/4 šoljice komadića čokolade
- 2 kašike prirodnog slanog maslaca od kikirikija
- *Maslac od kikirikija trebao bi biti onaj malo više tekući, a svakako ga treba prije izvaditi iz frižidera ako ga tamo držiš. Ako maslac nije slan, dodaj 1/2 kašikice morske soli.
Priprema:
Obloži posudu za pečenje 20×20 cm papirom za pečenje.
Pomiješaj sve sastojke za pločicu u zdjeli i miješaj dok ne postane glatko.
Smjesu ravnomjerno utisni u obloženu posudu.
Napravi preljev tako da u malu zdjelu staviš komadiće čokolade i maslac od kikirikija. Stavi u mikrovalnu na dvaput po 30 sekundi, te nakon svakog grijanja promiješaj.
Prelij čokoladom smjesu za pločice i gumenom lopaticom zagladi. Vrh možeš posuti soli u listićima.
Stavi u frižider na četiri sata ili preko noći. Kad se stvrdne, nareži na 16 ploški. Čuvaj u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču.