RECEPT ZA SNICKERS PLOČICE OD SAMO PET SASTOJAKA

Slastice po uzoru na poznate slatkiše uvijek su nam zanimljive, a Snickers zauzima posebno mjesto kod mnogih. Čokolada i kikiriki, pa sve skupa uz dodatak karamele.

Ne može biti loše! Čak i ako ne voliš karamelu samu za sebe ili u drugim čokoladnim slasticama, u ovoj kombinaciji kao Snickers pločice karamela postaje savršen dodatak. Baš kao višnja na šlag!

Slanoća kikirikija, čak i kad nije posebno posoljen, daje čokoladi jednu novu dimenziju okusa, koja oduševi posebno one koji nisu skloni izrazito slatkom. No, ustvari ta sol dodatno istakne slatkoću čokolade – baš kao kad praviš neki jako čokoladni desert, pa u receptu naletiš na sol i iznenadiš se. Ta sol istakne slatkoću, ma koliko nelogično zvučalo, i nemoj je izbjeći.

RECEPT

No, na stranu to što uistinu volimo ove slatkiše inspirirane poznatim slasticama, čokoladicama i slično. Više od tog volimo samo kad sastojke za ono što želiš pripremiti možeš nabrojiti na prste – još bolje jedne ruke!

A iako zimi volimo upaliti pećnicu i zamirisati kuću nekom finom pitom ili kolačem, nekad stvarno dobro dođe kad nešto ne moramo peći. Kao što je to slučaj s ovim Snickers pločicama.

Ipak, čak i ako ne moraš paliti rernu, morat ćeš malo pričekati za konzumaciju. Najbolje je ove pločice napraviti dan prije nego ih misliš ponuditi ili konzumirati, jer trebaju stajati u frižideru barem četiri sata.

Dakle, napravi ih dan ranije, jer u protivnom nećeš moći izdržati ako počneš odbrojavati… Ovo je recept za Snickers pločice:

Sastojci:

Za pločice:

  • 1 šoljica prirodnog slanog maslaca od kikirikija*
  • 1/4 šoljice javorovog sirupa
  • 1/4 šoljice zobenog brašna – mljevenih krupnih zobenih pahuljica (može i brašno od badema)
  • 1/4  šoljice mljevenog lana (ili malo više zobenog brašna)
  • Za preljev:
  • 3/4 šoljice komadića čokolade
  • 2 kašike prirodnog slanog maslaca od kikirikija
  • *Maslac od kikirikija trebao bi biti onaj malo više tekući, a svakako ga treba prije izvaditi iz frižidera ako ga tamo držiš. Ako maslac nije slan, dodaj 1/2 kašikice morske soli.

Priprema:

Obloži posudu za pečenje 20×20 cm papirom za pečenje.

Pomiješaj sve sastojke za pločicu u zdjeli i miješaj dok ne postane glatko.

Smjesu ravnomjerno utisni u obloženu posudu.

Napravi preljev tako da u malu zdjelu staviš komadiće čokolade i maslac od kikirikija. Stavi u mikrovalnu na dvaput po 30 sekundi, te nakon svakog grijanja promiješaj.

Prelij čokoladom smjesu za pločice i gumenom lopaticom zagladi. Vrh možeš posuti soli u listićima.

Stavi u frižider na četiri sata ili preko noći. Kad se stvrdne, nareži na 16 ploški. Čuvaj u vrećici za zamrzavanje ili hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE