RENAULT NAJAVIO UKIDANJE 15.000 RADNIH MJESTA ŠIROM SVIJETA

Francuski proizvođač automobila Renault u petak je najavio ukidanje 15.000 radnih mjesta širom svijeta kao dio plana smanjenja troškova za dvije milijarde eura tokom tri godine, jer je kompanija zapala u probleme zbog smanjenja prodaje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Renaulta su kazali da će u Francuskoj biti ukinuto gotovo 4.600 radnih mjesta, a u ostatku svijeta više od 10.000. Globalni kapacitet grupacije biće revidiran sa četiri miliona vozila u 2019. na 3,3 miliona do 2024. godine, pojasnili su iz kompanije

  • Teškoće s kojima se grupacija susreće, velika kriza sa kojom se suočava automobilska industrija i hitnost ekološke tranzicije su sve imperativi koji pokreću kompaniju da ubrza svoju transformaciju“, ističe se u saopštenju.

Jean-Dominique Senard, predsjednik Upravnog odbora Renaulta, rekao je na konferenciji za novinare da je “svaka odluka, svako smanjenje troškova dugo analizirano uzimajući u obzir zaposlene“. Senard je naglasio i da neće biti otpuštanja, jer kompanija pokreće razgovore sa sindikatima o planu.

  • Renault će koristiti mjere prekvalifikacije, unutrašnje mobilnosti i dobrovoljnog odlaska, da bi pronašao rješenja za sve ljude koji bi mogli biti pogođeni. Renaultovo rukovodstvo je uvjereno da je to ispravna odluka. Kriza izazvana pandemijom COVID-19 samo je pojačala hitnost ovog plana“, rekao je Senard.

Grupacija koja zapošljava 180.000 radnika širom svijeta, najavila je obustavu planiranih projekata povećanja kapaciteta u Maroku i Rumuniji. Također, razmatra se prilagođavanje proizvodnih kapaciteta u Rusiji, najavljena je i obustava automobilskih aktivnosti marke Renault u Kini.

Renault je u krizu izaazvanu koronavirusom krizu ušao u lošem stanju, jer je njegov savez s Nissanom i Mitsubishijem, koji je jedan glavnih svjetskih automobilistički igrač, pogođen hapšenjem dugogodišnjeg izvršnog direktora Carlosa Ghosna 2018. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LJUDI BJEŽALI U PANICI, A SCENE SU JEZIVE: MUŠKARAC SE ZAPALIO...

0
Mladić se zapalio u petak poslijepodne u blizini zgrade suda u New Yorku gdje se nastavio odabir porote u kaznenom suđenju bivšem predsjedniku SAD Donaldu J. Trumpu.