UŽIVO IZBORI U SAD: BIDEN OSVOJIO I NEVADU

CNN je upravo objavio da je Joe Biden novi predsjednik SAD.

15:59 Washington post o glasovima iz Georgije

Washington Post javlja kako je iz Georgije ostalo još 63.000 glasova za prebrojiti, te kako su gotovo svi iz demokratskih okruga.

15:48 Iz Trumpovog štaba “najavili veliku objavu”

Iz Trumpovog izbornog štaba najavili su da će u 17:30 po našem vremenu imati “veliku objavu” u Las Vegasu u Nevadi. U Nevadi se vodi napeta bitka, a riječ je o državi koja nosi 6 elektorskih glasova što bi Bidenu bilo dovoljno za pobjedu. 

15:40 Republikanci planiraju tužiti Nevadu, tvrde da se odvila prevara s glasovima

Republikanska stranka Nevade upravo je potvrdila da planiraju podnijeti tužbu u Nevadi, tvrdeći da su oko 10.000 glasova dali ljudi koji više ne žive u državi.

Nevada je bila jedna od nekoliko država koja je slala poštanske listiće svakoj odrasloj osobi koja je registrirana. Trump je tijekom svoje kampanje ogorčen protiv odluke sustava “univerzalnog glasanja”, tvrdeći da će to dovesti do prijevare.

15:14 Javili se Trump i Biden, poslali potpuno suprotne poruke

Trump i Biden su se javili na Twitteru. Prvi se javio Biden koji je napisao da svaki glas treba biti prebrojan, a Trump je onda uzvratio sa; “Zaustavite brojanje!”

14:30 Evo kada bi smo trebali dobiti nove podatke za tri ključne države

CNN je objavio kada će se lokalni dužnosnici iz tri ključne države obratiti s novim podacima:

 • Georgia – 16:30 po našem vremenu. Trenutno postoji oko 18.000 glasova razlike imeđu Trumpa i Bidena, a preostalo je prebrojati oko 90.000 glasova.
 • Nevada – 18:00 po našem vremenu. Biden u Nevadi ima prednost od oko 8.000 glasova.
 • Arizona – 3:00 ujutro po našem vremenu. Ostalo je 275.000 glasova za prebrojati, a iako je ovdje dio američkih medija i agencija AP proglasilo Bidena za pobjednika teoretski još postoji mogućnost za preokret.

14:00 Zašto su ankete u Americi pogriješile

Predizborne ankete u Americi davale su veliku prednost demokratskom kandidatu Joeu Bidenu.

Ako je suditi po rezultatima izbora, po kojima je Trumpova pobjeda i dalje moguća unatoč vodstvu Bidena u ključnim državama, ankete su, baš kao i 2016. godine kad je Trumpova protukandidatkinja bila Hillary Clinton, prilično pogriješile.

Za to postoji više razloga. Za početak, ankete na nacionalnoj razini mogu poslužiti za procjenu koliko je pojedini kandidat popularan u cijelim Sjedinjenim Državama, ali obzirom na specifičan način na koji Amerikanci biraju predsjednika, to ne mora značiti puno kad se predviđa tko će pobijediti na izborima.

Drugi razlog je činjenica da su Trumpovi birači skloniji prikrivaju svojih preferencima kad ih se anketira te su manje skloni sudjelovanju u anketama.

13:45 Novi rezultati za Georgiju stižu u 17 sati

Novi rezultati za Georgiju u kojoj se vodi mrtva trka između Trumpa i Bidena stižu u 17 sati po našem vremenu, javio je CNN.

12:46 Razlika u Georgiji sad iznosi 18.000 glasova

Malo se smanjila razlika između Donalda Trumpa i Joea Bidena u Georgiji.

Vodeći Trump sada ima, prema podacima AP-a, 18.098 glasova prednosti nad Bidenom, a postoci su i dalje 49.6 za Trumpa i 49.2 za Bidena.

Prebrojeno je 98 posto glasova.

13:29 Rješavanje problema u SAD-u će ovisiti i o odnosu snaga

Ishod američkih predsjedničkih izbora još je neizvjestan, ali ekonomski su problemi u koronakrizi dobro poznati, a njihovo će rješenje uvelike ovisiti o odnosu snaga između Bijele kuće i Senata.

Ulagači su zadovoljni aktualnom situacijom, unatoč tome što konačni izborni rezultat neće biti pouzdano utvrđen još neko vrijeme, s obzirom na najave kandidata da će ga osporiti pred sudom.

Ulagačko zadovoljstvo dijelom izvire iz solidnih šansi da republikanci zadrže većinu u Senatu, što znači da se politički prioriteti neće bitno mijenjati ako izborni pobjednik bude Donald Trump, objašnjava Reuters.

Ako pak pobijedi Biden, republikanska većina u Senatu blokirat će njegove eventualne pokušaje da progura značajnije promjene. Biden u Bijeloj kući i republikanska većina u Senatu mogli bi se pokazati najgorom mogućom kombinacijom za gospodarstvo u 2021. jer će se republikanci vjerojatno usprotiviti opsežnijem paketu poticajnih mjera, naglašava Matthew Luzzetti iz američkog ogranka Deutsche Banka.

Ako pak Trump dobije još jedan mandat a republikanci zadrže većinu u Senatu, moguć je opsežniji paket poticaja, budući da se Trump za to zalagao, a reizbor bi ojačao njegovu poziciju, ističe Luzzetti.

Kakav god bio izborni rezultat, paket poticaja trebao bi osigurati dodatnu pomoć nezaposlenima, malim preduzećima, saveznim državama i lokalnoj upravi, sve kako bi se očuvao oporavak, poručuje.

12:35 Biden se primakao cifri od 270 osvojenih elektorskih glasova

Demokrata Joe Biden primakao se cifri od 270 elektorskih glasova potrebnih za ulazak u Bijelu Kuću, osiguravajući pobjede u saveznim državama „plavog zida“ Wisconsin i Michigan, i sužavajući put ka pobjedi aktuelnom predsjedniku  Donaldu Trumpu.

Uz samo još nekoliko saveznih država u kojima se očekuje objava rezultata, Trump pokušava da pokrene sudske postupke u nekim ključnim državama. Nejasno je da li će ijedan od pravnih manevara njegovog izbornog štaba rezultirati preokretanjem trenda u njegovu korist.

Dva dana nakon izbora nijedan kandidat nije prikupio dovoljan broj glasova za ulazak u Bijelu kuću. Bidenove pobjede u državama Velikih jezera donijele su mu, međutim, 264 glasa, što znači da mu preostaje samo jedna savezna država u borbi za predsjedničku poziciju.

Trump, s 214 elektorskih glasova, suočava se s mnogo višom preprekom. Kako bi osvojio 270 elektorskih glasova potrebne su pobjede u sve četiri preostale savezne države u kojima će se voditi bitka za predsjedničku poziciju – Pennsylvaniji, Sjevernoj Carolini, Georgiji i Nevadi.

Uz milione glasova koji se još trebaju prebrojati, Biden je već osvojio više od 71 milion glasova, najviše u američkoj istoriji.  Na konferenciji za novinare u srijedu popodne, bivši potpredsjednik izjavio je kako očekuje da će osvojiti predsjedničku poziciju, ali ipak nije proglasio pobjedu, prenosi AP.

11:49 Sve oči uprte u Nevadu

Ako Biden dobije Nevadu u kojoj je prednost manja od 1 posto, a još je dosta glasova ostalo za izbrojati, i ako ne dođe do iznenađujućeg preokreta u Arizoni, stvar je riješena i Joe Biden postaje američki predsjednik.

Sve oči su stoga uprte u Nevadu koja bi nove rezultate trebala objaviti danas kasno popodne po našem vremenu.

11:05 Reakcije svijeta na američke izbore

Zabrinutošću, nadom, ironijom reagirale su vlade širom svijeta na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama gdje se demokratski kandidat Joe Biden čini sve bliže pobjedi nad republikancem Donaldom Trumpom, a ovaj to osporava.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je američke čelnike da “vjeruju” u izborni proces”. Šef diplomacije države koja trenutačno predsjeda Europskom unijom Maas utvrdio je da “treba strpljivo pričekati” završetak prebrojavanja glasova.

Sjedinjene Države i Europska unija izgradit će “nove transatlantske odnose koji će biti novo partnerstvo” nakon predsjedničkih izbora, bez obzira na rezultat, rekao je šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro bio je vrlo izravan: “Znate koga ja podupirem, bio sam jasan”, rekao je svojim pristašama pred predsjedničkom palačom u Brasiliji. “Imam dobar odnos s Trumpom. Nadam se da će biti ponovno izabran.”

London je ustvrdio da će se veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država “osnažiti bez obzira na to tko pobijedi”, no izrazio je zabrinutost zbog izlaska SAD-a iz Pariškog sporazuma.

 • Sjedinjene Države naš su najbliskiji saveznik i uvjereni smo da će se naš odnos osnažiti, bez obzira ko pobijedi na izborima – rekao je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, ismijao je u četvrtak “spektakl” kakav su svijetu priredili američki predsjednički izbori. “Kakav spektakl! Jedan kaže da je riječ o najvećoj krađi u povijesti Sjedinjenih Država. I tko to samo kaže? Predsjednik koji je trenutačno na dužnosti”, napisao je u noći na četvrtak na svome Twitteru Hamnei.

10:48 Okrug Falton ima još 10.000 glasačkih listića koje treba prebrojati

Okrug Falton ima još 10.000 glasačkih listića koje treba prebrojati, zbog čega će uposlenici nastaviti da rade i tokom noći, rekao je predsjednik komisije za okrug Richard Barron za CNN u četvrtak rano ujutro. Uz brojanje i tabelarni unos glasova, završi se oko tri hiljade listića na sat. Okrug Falton u saveznoj državi Džordžiji uporište je Demokratske stranke.

10:05 Potpuno naoružani policajci u Arizoni morali čuvati ljude koji broje glasove

U centru za brojanje glasova u okrugu Maricopa u saveznoj državi Arizoni našli su se pred dilemom – hoće li privremeno stati s brojanjem glasova zbog glasnih republikanskih prosvjednika koji su se okupili pred centrom ili nastaviti.

Naime, na društvenim mrežama se među Trumpovim biračima proširila tvrdnja da se glasovi za Trumpa neće pribrojati ukupnom broju glasova. Neki od prosvjednika su čak ušli u centar, zbog čega su ispraćeni van.

Dužnosnici su u jednom trenutku bili prisiljeni u pomoć pozvati policiju, ali centar za brojanje glasova ni u jednom trenutku nije prekinuo s radom. Snimak policije u punoj taktičkoj opremi na Twitteru je objavila novinarka ABC Newsa Nicole Valdes.

9:48 Republikanci se i dalje nadaju da će osvojiti ključne države

Iako su Republikanci najavili da se spremaju i za pravne bitke, njihova je istinska nada za preokretanje rezultata u korist Trumpa broj glasova u ključnim državama Pennsylvaniji, Georgiji i Arizoni.

Republikanci i unutar i izvan kampanje shvaćaju da je upravo tu njihov najrealniji put do pobjede, a tužbe i zahtjevi za ponovno brojanje služe kao pokušaj za koji možda i unaprijed znaju da neće uspjeti, piše CNN.

Trumpov stožer se još uvijek nada i preokretu u Arizoni, koji bi, vjeruju, sve okrenuo u Trumpovu korist, iako taj preokret nije izgledan.

9:43 Malo se smanjilo Bidenovo vodstvo u najvećem okrugu u Arizoni

U Arizoni za koju su AP, Fox News i neki drugi američki mediji proglasili pobjedu Bidena, njegovo se vodstvo malo smanjilo.

Najveći okrug u Arizoni objavio je drugi od dva dijela glasova koje su najavili jučer. S tim se novim glasovima Bidenovo vodstvo u tom okrugu smanjilo za nešto više od 10.000 glasova.

Ažurirani ukupan broj glasova objavljen u okrugu Maricopa nakon 02:30 ujutro po tamošnjem vremenu prikazuje rezultat za Arizonu prema kojem Biden ima 912.585 glasova, a Trump s 838.071.

8:57 Trumpov odvjetnik bjesnio zbog brojanja glasova: Mislite da smo glupi?

Tijesna utrka za predsjedničko mjesto se nastavlja i tokom današnjeg dana. Joeu Bidenu nedostaje samo šest elektorskih glasova za Bijelu kuću, no i dalje se moraju prebrojati stotine hiljada glasova u ključnim američkim saveznim državama.

Aktualni predsjednik Donald Trump je već nekoliko puta naglasio kako smatra da je brojanje dopisnih glasova problematično i okrivio demokrate da mu tim putem žele ukrasti pobjedu.

8:55 Državni odvjetnik Nevade: Osjećamo se neprobojnima na bilo kakve Trumpove tužbe

Nevada je spremna odbiti sve pravne izazove koje Trumpova kampanja donosi protiv rezultata izbora u državi, izjavio je demokratski državni odvjetnik u toj saveznoj državi Aaron Ford.

 • Osjećamo se prilično neranjivo, ako pogledate dosadašnje bilješke koje smo već pripremili protiv gospodina Trumpa – rekao je.
 • Trump nas je već dvaput, možda tri puta tužio – rekao je.
 • Svaki put kad je moj ured uspio sarađivati s našim lokalnim okružnim tužiteljem i pobijediti te tužbe.
 • Osjećamo se neprobojima na Trumpove tužbe – dodao je.

7:59 Zbog napetosti s prebrojavanjem protesti u više saveznih država

U Portlandu u Oregonu nacionalna garda aktivirana je nakon protu-Trumpovog prosvjeda u kojem se pozivalo da se svaki glas prebroji, a koji je postao nasilan. Svjedoci kažu da su neki od demonstranata razbijali izloge.

U međuvremenu, u Minneapolisu, policija je uhapsila demonstrante nakon što je njih 200 blokiralo glavnu cestu. Američki mediji rekli su da je grupa protestvovala protiv Donalda Trumpa i njegovog poziva da zaustavi brojanje glasova.

Slični protesti zabilježeni su i u New Yorku, Philadelphiji i Chicagu.

U Detroitu su se pro-Trumpove pristaše okupile ispred centra za brojanje glasova, lupajući po prozorima i vičući: “Zaustavite brojanje.” Mali prosvjed protiv prebrojavanja zabilježen je i u Phoenixu u Arizoni.

7:29 Trenutno stanje s glasovima u Pennsylvaniji

S prebrojenih 71 posto dopisnih glasova u Pennsylvaniji, još treba biti izbrojeni 763.000 glasova.

Ključni rezultati očekuju se iz očekuju se iz okruga Philadelphia, najvećeg u državi, i okruga Allegheny te Pittsburgha. Ti bi rezultati trebali stići tijekom jutra po našem vremenu.

U okrugu Philadelphia, velikom demokratskom uporištu, 120.000 glasačkih listića još uvijek je neprebrojano. Sedamdeset posto tih glasačkih listića dali su registrirani demokrati, dok su 20% dali registrirani republikanci.

U Pennsylvaniji je trenutno rezultat 50.7 posto za Trumpa i 48.1 za Bidena.

7:19 Više od 90.000 glasova još se mora prebrojati u Georgiji

U Georgiji je još ostalo oko 90.735 glasova za prebrojati, rekla je državni tajnik Georgije Brad Raffensperger.

Njegov uredneće pružati dodatna ažuriranja s pojedinostima koliko je preostalih glasova prebrojano u cijeloj državi, sve do presice koja je zakazana za danas popodne po našem vremenu.

7:17 Trumpov štab najavljuje moguće tužbe i u Arizoni i Nevadi

U kampanji predsjednika Trumpa razmišlja se o pravnoj akciji u Arizoni i Nevadi jer se glasovi još uvijek broje, rekli su dva izvora za CNN.

Kako se Trumpov put do pobjede dramatično suzio, Trumpov štab je očito krenuo s taktikom pravnih akcija. Pokrenuli su pravne bitke u nekoliko država i sada razmatraju daljnje tužbe.

7:15 Trumpov štab zatražio zaustavljanje prebrojavanja i u Georgiji

Štab američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu je podnio tužbu u Georgiji, tražeći zaustavljanje prebrojavanja glasova i u toj saveznoj državi, prenosi u srijedu Associated Press (AP).

U presudi kojom se traži pauziranje prebrojavanja stoji da je republikanski promatrač svjedočio situaciji gdje je zaposlenik na biralištu pomiješao neobrađene dopisne glasove s onima koji su obrađeni, piše AP.

Trumpova kampanja je pravnim putem ranije zatražila obustavu prebrojavanja glasova i u Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu traži ponovno prebrojavanje.

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani ranije je na konferenciji za medije rekao kako republikanskim promatračima u Pennsylvaniji nije dozvoljeno vidjeti dopisne glasove.

7:05 Kada se očekuju rezultati iz koje preostale države

Dužnosnici Pennyslvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. novembra.

Nakon prebrojanih 95 posto glasova, republikanac u Sjevernoj Karolini trenutno vodi s 50,1 posto u odnosu na Bidenovih 48,7 posto.

New York Times piše kako će se ažurirani podaci za Nevadu znati u četvrtak u podne po istočnoameričkom, odnosno 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

U Nevadi je prebrojano 85 posto listića, a demokratski kandidat Joe Biden tamo vodi za manje od 8 tisuća glasova.

Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger očekuje da će prebrojavanje glasova u njegovoj saveznoj državi trajati do četvrtka ujutro, prenosi BBC.

06.55 I dalje se broje glasovi. U Nevadi, koja nosi 6 elektorskih glasova, Biden trenutno vodi s 49.3%, dok Trump zaostaje s 48.7%. U Georgiji je preostalo manje od 90.000 glasova za prebrojati. Ona nosi 16 elektorskih glasova i Trump je u vodstvu s 49,7 naprama 49,1% (Biden). Još nisu prebrojane Pennyslvania i Sjeverna Karolina (Trump vodi u obje), Aljaska (Trump premoćno vodi) i New York (Biden vodi).

06.30 Najmnogoljudnija oblast u Georgiji planira nastaviti s brojanjem glasova cijele noći.  Glasnogovornica oblasti Fulton, Regina Waller rekla je CNN-u da će službenici nastaviti s brojanjem dok sve ne okončaju. Na posljednjoj provjeri, 17.000 glasova oblasti Fulton ostalo je da se prebroji. Georgia je jedna od nekolicine država iz koje se još čekaju konačni rezultati.

06.15 Brojanje glasova u SAD traje duže nego inače jednostavno zato što je rekordan broj ljudi glasao putem pošte, pojasnio je CNN. Usljed pandemije koronavirusa vlasti su ove godine apelirale da što veći broj građana glasa na taj nači. Upravo ti glasovi uzimaju najviše vremena da se preboje. Rezultati u nekim državama možda neće biti poznati još nekoliko dana.

05.22 Trumpov tim će tražiti ponovno brojanje glasova u Georgiji, ako izgube tu državu, piše CNN. Trenutno je razlika u glasovima oko 33.000 u korist Trumpa, a preostalo je da se prebroji još oko 90.000. Trumpova prednost se smanjuje. U Georgiji, kandidat može tražiti ponovno brojanje ako je razlika manja od pola procenta. Ranije danas, Trumpov tim najavio je namjeru da traži ponovno brojanje u Wisconsinu.

05.20 Tim predsjednika Trumpa razmišlja o pravnoj akciji u Arizoni i Nevadi dok se glasovi još uvijek broje, rekla su dva izvora za CNN.  Kako se Trumpove šanse za pobjedu smanjuju, on počinje primjenjivati taktiku na koju se često oslanjao tokom svog života – parnice. 

Njegov tim je pokrenulo pravne borbe na nekoliko borilišta, tražili su ponovno brojanje u Viskonsinu i sada planiraju daljnje tužbe.  Ne samo da time postavljaju temelje za osporavanje ishoda izbora, već pokušavaju kupiti vrijeme za usporavanje brojanja glasova u državama u kojima bi Trump mogao izgubiti, kazali su izvori CNN-a.

05.10 Broj glasova koje je dobio Biden upravo je premašio 72 miliona. Biden je do ovog trenutka dobio 72.049.341 glasova (50,4 posto), a Trump 68.586.150 glasova (48 posto). Prebrojavanje glasova se nastavlja.

Podsjetimo da je ranije rečeno da je Biden osvojio više glasova nego bilo koji kandidat ikad. Do sada je rekord s najviše osvojenih glasova držao bivši američki predsjednik Barack Obama sa 69.498.516 glasova.

23:55 – VELIKI IZGLEDI DA BIDEN DOBIJE I ARIZONU

Associated Press proglasio je demokrata Joea Bidena pobjednikom u Arizoni, preokrenuvši dugogodišnju državu GOP-a koju je predsjednik Donald Trump pobijedio 2016. godine.

AP je utrku u toj državi zaklučio nakon što je analiza glasačkih listića zaključila da nema dovoljno preostalih listića koji se trebaju prebrojati da bi ga Trump mogao sustići.

S 80% očekivano prebrojanih glasova, Biden je bio ispred za 5 postotnih bodova, s oko 130 000 glasova prednosti ispred Trumpa. To je oko 2,6 milijuna prebrojanih glasačkih listića. Preostali glasački listići koji su ostali za brojanje, uključujući glasove poštom u okrugu Maricopa, gdje je Biden imao snažne rezultate, nisu bili dovoljni da Trump dostigne bivšeg potpredsjednika.

Arizona inaće ima dugu političku povijest glasanja za republikance. To je matična država Barrya Goldwatera, konzervativnog senatora u pet mandata, koji je bio republikanski kandidat za predsjednika 1964.

Međutim, promjena demografskih podataka, uključujući brzorastuću latino populaciju i procvat novih stanovnika – neki koji bježe od nebeskih troškova života u susjednoj Kaliforniji – učinili su državu prijateljskijom prema demokratima.

23:50 – BIDEN SE OGLASIO I NA TWITTERU

Joe Biden na Twitteru je podijelio dio svog večerašnjeg govora i poručio kako će ovo biti pobjeda za američki narod.

23:08 – Ovo je 6 država koje tek treba nazvati

Glasovi se još uvijek broje u nekoliko ključnih država, koje bi mogle odrediti ishod predsjedničke trke između predsjednika Trumpa i Joea Bidena.

Još uvijek čekamo rezultate u sljedećim državama:

Aljaska
Arizona
Georgia
Sjeverna Karolina
Nevada
Pennsylvania


Trenutno Biden predvodi trku sa 253 glasa protiv Trumpovih 213 glasova.

22:52 – Biden prešao 70 miliona glasova

Biden je upravo prešao 70 miliona glasova. Trenutno ih ima 70,470,208. Trump u ovom trenutku ima 67,286,343.

22:23 – Joe Biden je pobijedio i u Michiganu i osvojio je novih 16 elektora, kojih sada ima 253, a Trump je trenutno na 213, ali i dalje vodi u Pennslyvaniji.

22:10 – Joe Biden se upravo obraća naciji.

Joe Biden je govorio iz Chase Centra u Wilmingtonu, Delaware, na istom mjestu na kojem je prihvatio demokratsku nominaciju u augustu.

 • Niko neće ugroziti našu demokraciju. Mi, narod, nećemo se utišati, nećemo se predati. Ovo će biti pobjeda američkog naroda”, rekao je Biden.
 • Ovdje ljudi vladaju. Moć se ne može uzeti ili tvrditi. Ona proizlazi iz ljudi”, rekao je Biden. “A njihova volja određuje ko će biti predsjednik Sjedinjenih Država i samo njihova volja.”
 • A sada nakon duge noći brojanja, jasno je da osvajamo dovoljno država da dosegnemo 270 izbornih glasova potrebnih za pobjedu na predsjedničkom položaju,” nastavio je Biden.

22:06 – Trenutno stanje u ključnim državama u kojima nisu proglašene pobjede prema podacima AP-a (ažurirano u 21:58):

Georgia – Trump vodi (Donald Trump 50,2 posto, Joe Biden 48,5 posto. Prebrojeno je 95 posto glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Sjeverna Karolina – Trump vodi (Donald Trump 50.1 posto, Joe Biden 48.7 posto. Prebrojeno je 94 posto. Država nosi 15 elektorskih glasova)

Pennsylvania – Trump vodi (Donald Trump 53.3 posto, Joe Biden 45.5 posto. Prebrojeno 64 posto. Država nosi 20 elektora)

Michigan – Biden vodi vodi (Joe Biden 49.8 posto, Donald Trump 48.7 posto. Prebrojeno 99 posto. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Nevada – Biden vodi (Joe Biden – 49.2 posto, Donald Trump 48.6 posto*. Prebrojeno 75 posto glasova. Država nosi šest elektorskih glasova) *prekinuto brojenje glasova do sutra

21:59 Trumpova kampanja tražeći od Vrhovnog suda da intervenira u prebrojavanju glasova u Pensilvaniji

21:17 – Na svom Twitteru, Trump je objavio kako pobjeđuje u Pennslyvaniji, ali da još treba prebrojati milijune glasova.

21:19 – Joe Biden na svom je Twitteru objavio da želi da se prebroji svaki glas.

20:45 – Trump dobija 1 elektorski glas iz Mainea


Kako projiciraju ABC i Fox, Trump je osvojio jedan elektorski glas iz države Maine. Podsjetimo, U istoj državi je Joe Biden dobio tri elektorsla glasa.

20:40 Trumpova kampanja kaže da je tražila prekid brojanja u Michiganu

Iz Trumpove kampanje javljaju kako su podnijeli tužbu u Michiganu te kako traže da država zaustavi brojanje glasova dok oni ne dobiju pristup nadzoru brojanja glasova.

CNN dodaje kako provjeravaju tu informaciju.

20:08 – Bob Bauer, viši savjetnik Bidenove kampanje, rekao je da je poziv za ponovno brojanje glasova u Wisconsinu od strane Trumpove kampanje pokušaj ne priznavanja poraza.

Bauer je nastavio izjavljivati ​​da je Biden “pobijedio u Wisconsinu” i vjeruje da je demokratski kandidat na 270 izbornih glasova.

 • Moram napomenuti na samom početku – nakon što je sinoć proglasio pobjedu u Wisconsinu, predsjednik sada traži ponovno brojanje, tako da je njihova poruka pomalo izmiješana – rekao je Bauer.

20:04 – Biden osvaja Wisconsin


Joe Biden pobjedit će u Wisconsinu po CNN projektima

U Wisconsinu je u igri 10 izbornih glasova. Za pobjedu na predsjedničkim izborima 2020. potrebno je 270 elektorskih glasova.

19:53 – Trump se ponovo oglasio na Twitteru.

Vau! Izgleda da je Michigan sada pronašao glasačke listiće potrebne da zadrži divnog mladića Johna Jamesa izvan američkog Senata. Kakva se užasna stvar događa! – napisao je aktuelni predsjednik.

19:50 – Biden je dobio najviše glasova u povijesti američkih izbora. Biden je za sada osvojio 69.543.071 glasova, što je rekord. Valja napomenuti i kako se glasovi i dalje broje.

19:26 – Šta ako rezultat na američkim izborima bude 269:269? Više pročitajte OVDJE.

19:22 – Trenutno stanje u ključnim državama u kojima nisu proglašene pobjede prema podacima AP-a (ažurirano u 18:30):

Georgia – Trump vodi (Donald Trump 50,5 posto, Joe Biden 48,3 posto. Prebrojeno je 94 posto glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Sjeverna Karolina – Trump vodi (Donald Trump 50.1 posto, Joe Biden 48.7 posto. Prebrojeno je 94 posto. Država nosi 15 elektorskih glasova)

Pennsylvania – Trump vodi (Donald Trump 53.5 posto, Joe Biden 45.3 posto. Prebrojeno 64 posto. Država nosi 20 elektora)

Michigan – Biden vodi vodi (Joe Biden 49.7 posto, Donald Trump 48.8 posto. Prebrojeno 96 posto. Država nosi 16 elektorskih glasova)

Wisconsin – Biden vodi (Joe Biden 49.6, Donald Trump (48.9). Prebrojeno je 95 posto. Država nosi 10 elektora)

Nevada – Biden vodi (Joe Biden – 49.2 posto, Donald Trump 48.6 posto*. Prebrojeno 67 posto glasova. Država nosi šest elektorskih glasova) *prekinuto brojenje glasova do sutra

19:09 – Trumpov štab: Odmah ćemo tražiti prebrojavanje

Iz Trumpovog štaba rekli su da će istog trenutka zatražiti ponovno prebrojavanje glasova u Wisconsinu. No, prema zakonu u Wisconsinu, ne mogu tražiti ponovno prebrojavanje dok birači odbori ne obave sve procedure.

Nakon što su obrađeni gotovo svi glasovi postalo je jasno da Biden, sasvim izgledno, odnosi pobjedu u ovoj državi u kojoj je preokrenuo rezultat.

19:07 – Savezni sudija, nezadovoljan USPS-om, traži odgovore od DeJoya

Federalnog suca toliko je razljutila nesposobnost američke poštanske službe da jučer popodne, nakon sudskog naloga, da je rekao da će odgovore tražiti pod zakletvom od glavnog u poštama Louisa DeJoya.

 • Slažem se da će upravnik pošte ili morati biti smijenjen ili će svjedočiti preda mnom pod zakletvom”, rekao je u srijedu savezni sudija Emmet Sullivan.

Rekao je da nije zadovoljan što USPS nije mogao udovoljiti nalogu suda na dan izbora, i nije ga obavijestio dok sud nije prošao rok da sredinom popodneva nisu imali osoblje na licu mjesta u objektima koji bi tražili glasačke listiće .

18:47 – Svi glasovi u Wisconsinu, osim jednog malog gradića, su izbrojeni

Svi glasovi u Wisconsinu, osim jednog malog gradića, su izbrojeni, rekla je predstavnica zadužena za glasanje. Kazala je kako su sada u toku provjere. Još uvijek nisu poznati rezultati svih obrađenih glasova, no posljednji rezultati na 97 posto obrađenih listića su 49.6 za Bidena i 48.9 za Trumpa, odnosno oko 20.000 glasova prednosti za Bidena.

18:30 – Trump se opet oglasio na Twitteru: Rade sve da nestanu moji glasovi

 • Naporno rade kako bi 500.000 glasova prednosti u Pennsylvaniji nestalo što je prije moguće. Isto tako i u Michiganu i drugdje!”, napisao je Trump. U drugom je tvitu napisao da Bidenove glasove pronalaze posvuda – u Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu i da je to jako loše za zemlju.

18:11 – Biden osvaja najmanje 3 od 4 izborna glasa u Maineu.

Joe Biden osvojit će najmanje tri izborna glasa u državi Maine, CNN-ovi projekti.

U Maineu su u igri četiri izborna glasa. Za pobjedu na predsjedničkim izborima 2020. potrebno je 270 elektorskih glasova.

Maine dopušta podjelu izbornih glasova. U Maineu, dva od četiri elektorska glasa idu pobjedniku u cijeloj državi, a po jedan pobjednik u svakom od dva kongresna okruga.

17:51 – Preostalo 200.000 glasačkih listića za prebrojavanje u Georgiji, kaže državni sekretar.

Govoreći na konferenciji za novinare u Georgia Capitol-u u srijedu, Raffensperger je rekao da će “svaki pravni listić biti prebrojan”.

Raffensperger je rekao da će dužnosnici odmah započeti svoj posao danas na potvrđivanju ovih izbora.

17:36 – U dvije ključne države prebrojano 96 posto glasova.

U Wisconsinu i Michiganu, ključnim zemljama u kojima je Biden prešao u vodstvo, prebrojano je 96 posto glasova. I dalje vodi Biden, a rezultat je tijesan.

17:31 – Najmanje 2.700 glasačkih listića nije izbrojano u jednom okrugu Pennsylvania, kaže izborni zvaničnik.

17:15 – Fox News: Biden povećao prednost u Michiganu

Prema Fox Newsu, Biden je povećao prednost u Michiganu. Biden sada ima 49.6, a Trump 48.9 posto.

Razlika je oko 34 hiljade glasova u korist Bidena.

16:59 – Joe Biden obratit će se danas američkom narodu dok nacija očekuje rezultate izbora.

 • Očekujemo da će se kasnije u nekom trenutku obratiti američkom narodu – rekla je menadžerica kampanje Biden Jen O’Malley Dillon na brifingu sa novinarima.

16:22 Podaci govore da je ovo bio najveći odaziv na američke izbore u 120 godina

Više od 160 miliona Amerikanaca glasala je na predsjedničkim izborima, što je dovelo do najviše stope odziva u posljednjih 120 godina, prema preliminarnim procjenama US Elections Projecta, prenosi BBC.

16:13 – Donald Trump ponovo se oglasio na Twetteru i ovaj put osjeti se doza sumnje u regularnost izbora. Evo šta je napisao:

Sinoć sam vodio, često solidno, u mnogim ključnim državama, u gotovo svim slučajevima koje su demokrate vodile i kontrolirale. Tada su, jedno po jedno, počeli čarobno nestajati dok su se brojala odlagališta iznenađenja. VRLO ČUDNO, a “anketari” su to potpuno i povijesno pogrešno shvatili!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PO DRUGI PUT ŽIVOT SE OGRIJEŠIO O STEFANA: PORODICA BRUTALNO UBIJENOG...

0
Porodica ubijenog Stefana Filića (19) ni 15 dana nakon izricanja presude Nikoli B. (21) i Mitru P. (21) ne može da dođe sebi od šoka, nezadovoljna što je zakon omogućio tako male kazne za okrivljene.