RIJEŠENA DILEMA: DA LI JE ZAISTA TAKO LOŠE ČESTO PRATI KOSU?

Često je mišljenje da kosu ne bismo trebali prati prečesto.

Nije malo onih koji misle da što više peremo kosu, ona se prije zaprlja i brže postane masna.

No, je li zaista toliko loše često prati kosu?

Kosa se treba prati onoliko često koliko je potrebno kako bi se održalo čisto tjeme.

Ostaci sebuma, mrtvih stanica, onečišćenja, znoja ili prašine se mogu nakupiti u folikuli dlake.

Folikula dlake je u konačnici pora te se može začepiti, stvarajući različite probleme, poput nakupljanja masti, upale, peruti, razmnožavanja gljivica ili bakterija.

Masna kosa treba češće pranje
Ako održavamo ekosistem kose čistim, imat ćemo puno veće šanse za zdravu i blistavu kosu.

Ako imate jako masnu kosu, jednostavno će vam biti potrebno češće pranje. Posebno ako je u pitanju kosa koja se masti već nakon jednog dana ili ako imate seborejični dermatitis. U tom slučaju ne ustručavajte se prati kosu svaki dan ako je potrebno, jer je to bitno za zdravlje vašeg vlasišta. U suprotnom, ekosistem vlasišta bit će narušen i može doći do slabljenja folukule vlasi i u konačnici i do pojačanog ispadanja kose. Također, može doći do svrbeža ili stvaranja peruti.

S druge strane, suha kosa moći će imati duže periode među pranjima. Sve je u konačnici stvar potreba kose.

Potrebno je odabrati šampon prema potrebama vlasišta (suho, masno, osjetljivo, perut…). Ako imate masno tjeme, a suhe vrhove, do čega može doći kod češćeg pranja jer sufrakanti u šamponu mogu isprati lipide sa dužine kose, fokusirajte se na pranje samog tjemena, ne na dužinu kose.

Također, možete zaštititi dužinu kose prije pranja uljem za kosu. Uvijek je važno imati i dobar regenerator kako bi kosa izgledala sjajno i blistavo. Danas postoji veliki izbor regeneratora, a postoje i oni koji ne maste i ne otežavaju kosu, pa su stoga odlični čak i za one koji pate od masne kose, piše Ordinacija.hr.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.