ROĐEN DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA OTKRIĆE X ZRAKA: OVO SU DOGAĐAJI KOJI SU OBILJEŽILI HISTORIJU NA DANAŠNJI DAN

U Lennepu u Njemačkoj 1845. rođen je fizičar Wilhelm Conrad Roentgen, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1901. za otkriće X zraka (1895), koje su po njemu dobile naziv rendgenski zraci

1378. Umro papa Grgur XI, posljednji papa Francuz. Za papu je izabran 1370, a 1377. je vratio sjedište Katoličke crkve iz Avignona u Rim uprkos otporu Francuza.

1802. Potpisan Amijenski mirovni ugovor kojim je okončan rat između Velike Britanije i Francuske i njenih saveznika, Španije i Batavske Republike (Holandije). Britanija je zadržala Trinidad, preuzet od Španije, i Cejlon, koji je preuzela od Holandije.

1933. Japan istupio iz Lige naroda nakon što je ta organizacija osudila japansku okupaciju Mandžurije.

1941. Nakon pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, u Beogradu vojnim udarom svrgnut regent princ Pavle Karađorđević i na prijesto je doveden maloljetni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića te Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu.

1958. Nikita Hruščov zamijenio na položaju predsjednika sovjetske vlade Nikolaja Bulganjina.

1968. U avionskoj nesreći, u eksperimentalnom letu, u blizini Moskve poginuo ruski kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi čovjek koji je u aprilu 1961. vasionskim brodom Vastok obletio Zemlju.

1970. U zemljotresu u zapadnoj Turskoj poginulo više od 1.000 ljudi, a 90.000 je ostalo bez domova.

1977. U najtežem udesu u historiji vazduhoplovstva poginula 583 od 644 putnika i člana posade kada su se dva Boinga 747, nizozemske kompanije KLM i američke Pan Am, sudarila na pisti aerodroma Tenerife.

1980. U norveškom dijelu Sjevernog mora potonula je naftna platforma “Aleksandar Kiland”. Poginulo je 147 ljudi.

1992. Posljednje jedinice bivše JNA napustile teritoriju Makedonije.

1995. Maurizio Gucci, kreator i vlasnik modne kuće Gucci, ubijen ispred svog ureda u Milanu. Italijanska policija 31. januara 1997. uhapsila je Patriziju Reggiani, koja je osuđena na 29 godina zatvora zbog naručenog ubistva bivšeg supruga.

1996. Izraelski sud osudio je Yigala Amira na doživotni zatvor zbog ubistva izraelskog premijera Yitzhaka Rabina u novembru 1995. godine.

1997. U Tirani u Albaniji poginulo 17 ljudi, u najtežem incidentu tokom dvomjesečne antivladine pobune.

1999. Jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila je, tokom napada NATO-a na SR Jugoslaviju, američki bombarder F-117 A. Avion noćni jastreb je pao u atar sela Buđanovci u Vojvodini.

2000. Vladimir Putin pobijedio na predsjedničkim izborima u Rusiji s 52 procenta glasova birača. Naslijedio je oronulog Borisa Jeljcina, preuzeo dužnost 5. maja i započeo privredne i društvene reforme u Ruskoj Federaciji.

2002. U samoubilačkom bombaškom napadu islamskog teroriste na jedan hotel u izraelskom primorskom gradu Natanija, u vrijeme svečane večere povodom početka jevrejskog praznika Pasha ubijeno je 29 ljudi.

2003. U pokušaju hapšenja u blizini Beograda ubijene vođe kriminalnog zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, osumnjičeni za učešće u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

2006. U Krakovu umro poljski pisac, klasik naučne fantastike Stanislaw Lem. Njegove najpoznatije knjige “Solaris”, “Povratak sa zvijezda” i “Zvjezdani dnevnik” prevedene su na više od 40 jezika.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE