ROK ISTIČE VEČERAS: REPUBLIKANCI I DEMOKRATE ČEKAJU DA TRUMP POTPIŠE ZAKON O POMOĆI UGROŽENIMA

Večeras ističe rok do koga američki predsjednik Donald Tramp treba da potpiše zakon o budžetu za federalne službe i pomoć ugroženima u pandemiji.

Kako podsjeća Glas Amerike, Tramp je kritikovao nedavno usvojeni zakon, koji je Kongres donio poslije višemjesečnih pregovora republikanaca i demokrata, i između ostalog tražio da se isplate pojedincima povećaju sa 600 na 2.000 dolara.

Za pomoć ugroženima u pandemiji predviđeno je 892 milijarde dolara, a prijedlog zakona koji uključuje i budžet za vladine službe, vrijdan je ukupno 2,3 milijarde dolara.

Trampov zahtjev da se povećaju pojedinačne isplate podržale su demokrate u Kongresu, ali ne i njegovi republikanci.

Ako Tramp ne potpiše zakon, nezaposleni Amerikanci neće dobiti pomoć koja ističe drugog dana Božića, a prijeti i obustavljanje rada federalnih službi u utorak.

Članovi Kongresa prekinuće božićnu pauzu i zasjedati u ponedjeljak. Jedna od opcija za finansiranje vlade jeste i da se usvoji privremena mjera koja bi to obezbjedila za narednih nekoliko nedjelja, dok se ne usvoji zakon.

Predstavnički dom bi u ponedjeljak takođe trebalo da glasa o poništavanju predsjedničkog veta na zakon o budžetu za odbranu.

Senat bi o tome mogao da glasa u utorak, a u oba doma je potrebna dvotrećinska većina da bi se ukinuo predsjednički veto.

Tramp je i taj zakon kritikovao, rekavši da ide naruku Kini i tražio da se ukine odredba kojom se dozvoljava promjena imena vojnih baza nazvanih po generalima južnjačke Konfederacije u Građanskom ratu Sjevera i Juga (1861-1865).

Takođe je tražio da društvene mreže ne budu izuzete od odgovornosti za ono što pišu njihovi korisnici, prenosi Blic.

Predsjednički veto na predlog Zakona o finansiranju nacionalne odbrane predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ocijenila je da šteti vojnicima, ali je pozdravila zahtjev da se, u slučaju zakona o pomoći u pandemiji, pojedinačne isplate podignu sa 600 na 2.000 dolara.

Republikanci su, međutim, blokirali pokušaj da Predstavnički dom o tome glasa. Pelosijeva će ponovo pokušati u ponedjeljak i vjerovatno je da će takav prijedlog proći Predstavnički dom u kome većinu imaju demokrate, ali je malo vjerovatno da ga usvoji i republikanski Senat.

Ako Tramp ne potpiše zakon, to znači da će milioni ljudi ostati bez novčane pomoći dan poslije Božića, a moguće je da ostanu i bez krova nad glavom jer krajem godine ističe moratorijum na izbacivanje iz stanova onih koji ne plate kiriju.

Bajden: Svako odlaganje može imati katastrofalne posledice

Izabrani američki predsjednik Džo Bajden pozvao je danas odlazećeg predsjednika Donalda Trampa da potpiše zakon o pomoći ugroženima u pandemiji, ocjenivši da će svako dalje odlaganje imati “katastrofalne posljedice”.

– Dan poslije Božića milioni porodica ne znaju da li će moći da sastave kraj s krajem zbog odbijanja predsjednika Trampa da potpiše zakon o ekonomskoj pomoći odobrenog u Kontresu s velikom većinom – naveo je Bajden u saopštenju.

Kako prenosi CNN, ovo odricanje od odgovornosti može imati katastrofalne posljedice.

– Polažemo nade u vakcine, ali potrebna su nam sredstva da ih distribuiramo i dodelimo ih milionima Amerikanaca, uključujući zdravstvene radnike na prvoj liniji. Ovaj zakon je od ključnog značaja i mora da stupu na snagu sada – zaključio je Bajden

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLUMICA DOLORES LAMBAŠA SLAVILA BI 43. ROĐENDAN: ŽIVOT IZGUBILA U STRAVIČNOJ...

0
Na današnji dan, prije 43 godine, rođena je jedna od najtalentiranijih hrvatskih mladih glumica, Dolores Lambaša koja je preminula 2013. godine od zadobivenih poveda u stravičnoj prometnoj nesreći pokraj Slavonskog Broda.