ZDRAVLJE

KAFA, ČAJ I GROŽĐE SAMO SU NEKE OD NAMIRNICA KOJE PRIRODNO ČISTE JETRU

Jetra je osnovi detoksikator u vašem tijelu i potpuno se sama može nositi s umjerenim unosom alkohola, masne hrane i poslastica. Jetra izvrsno pretvara toksine u otpadne tvari, čisti krv i metabolizira hranjive tvari i lijekove kako bi ih tijelo moglo koristiti.

ZA MJESEC DANA DOVEST ĆETE TIJELO U TOP FORMU: OVO MOĆNO VOĆE TOPI SALO SA STOMAKA KAO OD ŠALE

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da se redovnim unosom borovnica može smanjiti količina sala u centralnom dijelu tijela, koje se smatra najopasnijim neprijateljem zdravlja.

ČOKOLADA I KAFA ZA BOLJE ZDRAVLJE

Brojnim studijama dokazano je kako umjerena konzumacija čokolade blagotvorno djeluje na srce.

VITAMIN E POTIČE RAZVOJ FETUSA

Trudnice s višim nivoom vitamina E u krvi češće rađaju veću djecu, pokazala je nova studija. To bi moglo značiti da je uzimanje vitamina E u trudnoći bitno za razvoj fetusa, izvijestili su istraživači u američkom Journal of Clinical Nutrition.

KOLIKO JE OPASNA AMBROZIJA: ZAUSTAVIMO JE NA VRIJEME

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica treću godinu zaredom provodi istraživanja o prisustvu korovske i alergene biljke ambrozije (latinski: Ambrosia artemisiifolia) na području Zeničko-dobojskog kantona.

KORISNI SAVJETI KOD KUPOVINE, ČUVANJA, I PRIPREME NAMIRNICA LJETI

Obilje svježeg voće i povrća daje široke mogućnosti za sastavljanje ljetnog jelovnika, a najbolji primjer su razne salate.

DA LI ĆE VELIKE VRUĆINE SMANJITI ŠIRNJE KORONAVIRUSA?

Paklene vrućine su stigle i na naše područje posljednjih sedmica, a zadnjih dana ponovno bilježimo rast broja oboljelih od koronavirusa.  Kako rastu...

JABUKA I MED BRIŠU BORE

U borbi protiv bora sve je dobrodošlo ako je prirodno i neagresivno. Preporučuje se maska od jedne zelene jabuke, dvije kašike mlijeka i jedne kašike meda.

SMIJE LI MAJKA POD TEMPERATUROM DOJITI BEBU

Novopečene majke suočavaju se s velikim brojem pitanja i nepoznatih situacija. U želji da svoju ulogu utjelove na najbolji mogući način, majke, pogotovo na samom početku, moraju otvoriti "četvere oči”.