NAUKA

NAUČNICI PODMLADILI STANICE KOŽE ZA 30 GODINA

0
Naučnici su razvili metodu koja može pomladiti stanice kože za 30 godina, što bi se budućnosti moglo koristiti za liječenje kožnih bolesti.

NA DNU JEZERA U GVATEMALI PRONAĐEN GRAD MAJA

0
Naučnici su na dnu jezera u Gvatemali pronašli grad drevnih Maja koji, najvjerovatnije, datira oko petog vijeka nove ere.

NIJE DOBRO: NA ANTARKTIKU JE IZMJERENA TEMPERATURA KOJA JE ZA OKO 38 STEPENI VIŠA...

0
Naučnici su na Antarktiku ovoga mjeseca izmjerili jako visoke temperature.

HRVATSKA ODUŠEVLJENA UMJETNICOM IZ BOSNE I HERCEGOVINE

0
Nakon prvog dana Festivala svjetla u Zagrebu jasno je kako je bosanskohercegovačka ali i američka umjetnica Edina Selesković osvojila simpatije brojnih građana i građanki Hrvatske svojom instalacijom koja prati ritam europskog srca.

NAUČNICI TVRDE: DRUŽENJE SA PSIMA UBLAŽAVA OSJEĆAJ BOLA

0
Prema nedavno objavljenoj studiji, pacijentima u hitnoj pomoći samo 10 minuta u društvu četvoronožnih prijatelja može doprinijeti ublažavanju jakih bolova.

OBORILI NOVI REKORD: NAUČNICI KORAK BLIŽE NEOGRANIČENOM IZVORU ENERGIJE

0
Naučnici su oborili novi rekord oslobađanjem trajne energije fuzije od nevjerovatnih 59 megadžula.

SVINJA KAO DONOR: NAUČNICI PLANIRAJU UZGAJATI SVINJE ZA TRANSPLANTACIJE SRCA LJUDIMA

0
Njemački naučnici planiraju ove godine klonirati i uzgajati genetski modificirane svinje koje će služiti kao darivatelji srca ljudima, objavljeno je mjesec dana nakon što su američki stručnjaci presadili prvo modificirano svinjsko srce čovjeku.

NASA-IN NOVI SVEMIRSKI TELESKOP STIGAO NA ODREDIŠTE

0
Svemirski teleskop James Webb stigao je na svoje orbitalno odredište koje se nalazi oko 1,5 miliona kilometara udaljeno od Zemlje, objavila je NASA, što je ključna prekretnica u misiji proučavanja kosmosa.

NASA-IN ROVER CURIOSITY IZBUŠIO JE RUPE U MARSU I PRONAŠAO NEŠTO VRLO ČUDNO

0
Budući da je to temelj cijelog života na Zemlji, otkrivanje ugljika na drugim planetima uvijek uzbuđuje naučnike – a Curiosity Rover na Marsu pronašao je neobičnu mješavinu hemijskog elementa koji bi - hipotetski - mogao ukazivati na postojanje vanzemaljskog života.

KOMPANIJA ELONA MUSKA SE PRIPREMA ZA TESTIRANJE MIKROČIPOVA NA LJUDIMA

0
Kompanija Neuralink, koja je u vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, se priprema za testiranje mikročipova na ljudima. Riječ je o mikročipovima namijenjenim ljudskom mozgu.