SVEMIR

NA NEBU OVIH DANA RIJEDAK FENOMEN: U KONJUKCIJI ĆE BITI ČAK PET PLANETA, EVO...

0
Prva konjunkcija, odnosno nebeski događaj u kojem se dva objekta pojavljuju blizu jedan uz drugog na Zemljinom noćnom nebu, Mjeseca i planeta dogodit će se 7. jula.

ROVER CURIOSITY POSLAO PRELIJEPU “RAZGLEDNICU” S MARSA

0
Rover Curiosity, koji pripada američkoj svemirskoj agenciji NASA-i, poslao je s Marsa još jednu sjajnu fotografiju.

JAPAN PLANIRA PRENOSITI SOLARNU ENERGIJU IZ SVEMIRA NA ZEMLJU

0
Japan i svemirska agencija ove zemlje pod nazivom JAXA desetljećima pokušavaju omogućiti prenošenje solarne energije iz svemira, sada je određen i vremenski rok, a to je 2025. godine.

NASA PREDVIĐA BURAN VIKEND: U NEDJELJU ĆE PORED ZEMLJE PROĆI ASTEROID VELIČINE PUTNIČKOG AVIONA!

0
NASA predviđa buran vikend u svemiru - nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine aviona, te HG11, promjera od samo sedam metara.

ELON MUSK DANAS ĆE LANSIRATI NAJMOĆNIJU RAKETU KOJA JE IKADA NAPRAVLJENA

0
Najmoćnija raketa ikad razvijena upravo će doživjeti prvi pokušaj lansiranja. Raketu poznatu kao Starship izradila je kompanija SpaceX, ćiji je vlasnik američki poduzetnik i milijarder Elon Musk.

TURSKA LANSIRALA PRVI NACIONALNI SATELIT ZA POSMATRANJE ZEMLJE! SLUŽIT ĆE ODBRANI, UPRAVLJAJU KATASTROFAMA I...

0
Turkiye je u subotu uspješno u svemir lansirala prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za posmatranje Zemlje, nazvan IMECE.

NASIN SATELIT STAR 38 GODINA PAST ĆE OVOG VIKENDA: EVO GDJE BI NJEGOVI DIJELOVI...

0
Satelit Američke svemirske agencije (NASA) star 38 godina past će ovog vikenda na zemlju – većina dijelova objekta teškog 2.440 kilograma će sagorjeti u atmosferi, ali se pretpostavlja da će neki dijelovi ipak pasti na Zemlju.

OČEKUJEMO KOMETU NAREDNE GODINE: NAUČNICI KAŽU DA JE POSLJEDNJI PUT PROŠLA PORED ZEMLJE U...

0
Kometa koja je zadnji put prošla pored zemlje u vrijeme dok su njom koračali neandertalci, kao praljudi, ponovo će to učiniti 1. februara 2023. godine.

NA RUSKOJ SVEMIRSKOJ KAPSULI SOJUZ NASTALA RUPA MANJA OD MILIMETRA: SITUACIJA NIJE DOBRA

0
Rupica promjera manjeg od jednog milimetra uzrok je curenje rashladne tekućine na ruskoj svemirskoj kapsuli Sojuz, usidrenoj na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), saopćio je u ponedjeljak predsjednik ruske svemirske agencije Roscosmos.

ČUDAN POTRES NA MARSU: JAČI OD SVIH DO SADA ZAJEDNO, TRAJAO 10 SATI! NE...

0
Snažan, rekordan potres koji je zabilježen na Marsu u maju ove godine bio je najmanje pet puta jači od prethodnog rekordera, pokazalo je novo istraživanje.