EKONOMIJA

KORONAVIRUS I EKONOMIJA: DOK JEDNI GUBE DRUGI ZARAĐUJU

Pet stotina najbogatijih ljudi u svijetu izgubilo je u ponedeljak ukupno 139 milijardi američkih dolara (više od 120 milijardi eura), a tržišta su se u ponedjeljak "zakočila" uslijed strahovanja da će širenje koronavirusa ugroziti globalnu ekonomiju, piše Bloomberg.

PLANIRANI PRIHOD U OVOJ GODINI OKO SEDAM MILIONA KM

Šumsko gazdinstvo "Sjemeć" iz Rogatice planiralo je da u ovoj godini posiječe 45.000 metara kubnih drvne mase, te da ostvari prihod od oko sedam miliona KM.

U FEDERACIJI BIH PRIVATIZIRANO 43 POSTO OD UKUPNO NOMINIRANOG KAPITALA

Vlada FBiH dala je suglasnost na Plan rada s Planom privatizacije i Financijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH za 2020. godinu.

VLASNICI VW-OVIH VOZILA U NJEMAČKOJ ĆE DOBITI ODŠTETU UPRKOS PREKIDU PREGOVORA

Volkswagen će platiti 830 miliona eura vlasnicima svojih vozila s dizelskim motorima u Njemačkoj, uprkos prekidu pregovora s predstavnicima potrošača o tužbi, objavio je u petak proizvođač automobila.

ENERGOINVEST POTPISAO UGOVOR U SJEVERNOJ MAKEDONIJI VRIJEDAN 17,3 MILIONA EURA

Energoinvest d.d. Sarajevo i Operater prijenosnog elektroenergetskog sistema Sjeverne Makedonije (MEPSO) potpisali su u petak u Skoplju ugovor vrijedan 17,3 miliona eura koji se odnosi na izgradnju dalekovoda 400 kV.

SARAJEVO DVA DANA REGIONALNI CENTAR VINARA

Sarajevo je dva dana bilo regionalni centar vinara.

FBIH – POVEĆANA BRUTO PROIZVODNJA STRUJE TE MRKOG UGLJA I KOKSA

Bruto proizvodnja električne energije u FBiH u decembru 2019. godine iznosila je 1.019 GWh, dok je u istom mjesecu 2018. godine iznosila 879 GWh.

STRAH OD KORONAVIRUSA: CIJENE NAFTE PALE ZA VIŠE OD 6 POSTO

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošle sedmice, treću zaredom, i to za više od 6 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica širenja koronavirusa u i izvan Kine.

BIH EKONOMSI TONE SVE DUBLJE: GRAĐANI SE SVE VIŠE ZADUŽUJU, A UVOZ CVJETA

Početkom godine obično sumiramo rezultate od one prethodne. Ekonomski pokazatelji uglavnom ne pokažu ono što bi narod htio, niti ono što struka smatra da treba. Čini se, navikli da ne ostvarimo ono što zacrtavamo niti da se začudimo kada brojke ne idu u našu korist.