EKONOMIJA

VOLKSWAGEN MORA PLATITI ODŠTETU VLASNICIMA DIZEL VOZILA

Njemački gigant autoindustrije Volkswagen mora u principu platiti odštete vlasnicima automobila pogođenih skandalom s emisijom gasova, presudio je u ponedjeljak vodeći njemački sud.

NJEMAČKA VLADA I LUFTHANSA POSTIGLI SPORAZUM O PLANU SPASA OD 9 MILIJARDI EURA

Njemačka vlada i Lufthansa usuglasile su se oko dugo očekivanog sporazuma o pomoći aviokompaniji suočenoj s gubicima od pandemije koronavirusa, saopćili su u ponedjeljak vladini izvori za dpa.

BANKA UVELA NOVO PRAVILO: KO ODBIJE MJERENJE TEMPERATURE, NE MOŽE DA UĐE U FILIJALU

"Bank Austria" počela je danas da mjeri temperaturu svojim klijentima. Portparol banke, Matias Raftl, rekao je da se radi o mjeri sigurnosti u cilju zaštite zaposlenih, ali i klijenata, te da ova banka slijedi preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

EKONOMIJA SE BUDI: AGROINDUSTRIJSKI SEKTOR BIH POVEĆAO IZVOZ ZA OSAM POSTO

Ukupan izvoz agroindustrijskog sektora BiH za prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 273.158.712 KM, što predstavlja povećanje za osam posto u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosio 252.912.824 KM.

NIZOZEMSKA, AUSTRIJA, DANSKA I ŠVEDSKA PREDSTAVILE PROGRAM POTICAJA ZA POMOĆ EU

Četiri "štedljive" članice Europske unije zemlje predstavile su danas svoj prijedlog paketa poticaja za pomoć Europskoj uniji u prevladavanju krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa, istaknuvši pritom da odbacuju bilo kakav mehanizam udruživanja europskog duga.

ZASTRAŠUJUĆA PROGNOZA POSTPANDEMIJSKOG SVIJETA: NAJVEĆI EKONOMSKI DOGAĐAJI KOJI NAM PRIJETE U NAREDNIH 10 GODINA

Prvo će se svijet suočiti sa dugovima i neplaćanjima. Odgovor političara povući će veliko povećanje fiskalnog deficita država, od 10% BDP-a ili više.

KAKO JE BOLJE RAČUNOVODSTVO I PLANIRANJE POMOGLO PRIVREDNICIMA DA SE SUOČE S PANDEMIJOM

Uticaj pandemije koronavirusa se osjeti širom Bosne i Hercegovine – uz ograničenje kretanja ljudi, zatvaranje restorana i smanjenje obima poslovanja gotovo svih poslovnih subjekata koji zavise od mobilnosti ljudi i mogućnosti okupljanja u grupe.

BIZNIS VIJESTI: PLASTENIČKA PROIZVODNJA DOŽIVJELA PRAVU EKSPANZIJU

Plastenička proizvodnja u semberskom i majevičkom kraju doživjela je ove sezone veliku ekspanziju.

BRITANSKA MALOPRODAJA ZABILJEŽILA REKORDAN PAD PROMETA

Promet u britanskoj maloprodaji zabilježio je u aprilu najveći pad otkako je statistički ured ONS počeo objavljivati podatke, odražavajući posljedice širenja koronavirusa koji je potaknuo građane da više kupuju putem interneta.