EKONOMIJA

PETINA KONJIČANA RADI U IGMANU, ŠAMPION BH. PRIVREDE VEĆ 70 GODINA

Još i prije nego je postavljen temeljac za ‘preduzeće opštedruštvenog značaja’ – „Igman“, izvjestan broj stručnih kadrova – majstora, tehničara i inženjera, iz razvijenijih područja tadašnje Jugoslavije, upućeno je u Konjic sa zadatkom da pomogne u organiziranju i pokretanju namjenske industrije.

NEMA PLANOVA DA SE MORATORIJ NA KREDIT PRODUŽI A POSLODAVCI I DALJE OTEŽANO POSLUJU

Agencija za bankarstvo krajem augusta prošle godine donijela je odluku kojom su građani, kao i poslodavci, mogli podnijeti zahtjev za produženje moratorija na kredit, odnosno za olakšice prilikom otplate.

NEZAPAMĆEN SUNOVRAT: JEDNA OD NAJVEĆIH AVIOKOMPANIJA NA SVIJETU NA KOLJENIMA, ZABILJEŽILI SU GUBITAK OD ČAK 12,4 MILIJARDE DOLARA

Američka aviokompanija "Delta", koja je jedna od vodećih međunarodnih aviokompanija, zabilježila je u 2020. godini gubitak od 12,4 milijarde dolara zbog pandemije koronavirusa.

MONTAŽNE KUĆE IZ BOSNE I HERCEGOVINE STIGLE NA TRŽIŠTE SAD-A: PRODAJA RUŠI SVE REKORDE

Dok gotovo sve grane privrede bilježe gubitke, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine.

OPORAVAK EKONOMIJE U BIH TEK KRAJEM GODINE

Prva dva kvartala ove godine u ekonomskom smislu mogla bi biti gora nego u prošloj godini, a postepeni oporavak može se očekivati tek krajem godine i to pod uslovom da ekonomije Njemačke, Italije, Hrvatske i Srbije počnu rasti.

NA POMOLU JE AKVIZICIJA GODINE: KOMPANIJA IZ HERCEGOVINE POSTAJE DIO BRITANSKO-AMERIČKOG GIGANTA, NA BH. TRŽIŠTE ULAZI VELIKI IGRAČ

Kako stvari stoje, Nomad Foods je najizgledniji budući vlasnik Leda plus, Leda Čitluk i Frikoma te još nekoliko manjih povezanih društava koja s njima čine Poslovno područje Zamrznute hrane Fortenova grupe.

STRANA ULAGANJA BIH U INOSTRANSTVO 916 MILIONA KM

Ukupna direktna strana ulaganja iz Bosne i Hercegovine u inostranstvo iznosila su na kraju 2019. godine 916,0 miliona KM, pokazuje statistika Centralne banke BiH.

NJIMA KRIZA NIŠTA NE MOŽE: NOVA NJEMAČKA INVESTICIJA STIŽE NA SJEVEROISTOK BOSNE I HERCEGOVINE

Grad Živinice je za nepune dvije i po godine u razvoj gradskih poslovnih zona, a ima ih za sada tri, uložio oko 70 miliona maraka.

NEPRIKOSNOVENI LIDERI NA TRŽIŠTU: PEKARSKIM BIZNISOM ODAVNO CARUJU MALE KOMPANIJE, NO JEDAN GIGANT I DALJE ČVRSTO DRŽI PRVO MJESTO

Kompanija "Klas" lider je na tržištu pekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini u 2019. godine, a firma je tu poziciju zadržala i u 2020., navodi se u analizi međunarodne kuće za istraživanje tržišta "Euromonitor".