EKONOMIJA

SA TRŽIŠTA POVUČEN JOŠ JEDAN PROIZVOD: MOGUĆE DA SADRŽI STRANO TIJELO

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske u petak je izvijestilo kako s tržišta povlači kekse Gepa Bio Cookies s komadićima čokolade zbog, kako navode, mogućeg sadržaja stranog tijela u proizvodu.

PORODIČNA BH. KOMPANIJA KOJA SE BAVI PROIZVODNJOM HRANE SLAVI 30 GODINA POSTOJANJA

Porodična kompanija koja se bavi proizvodnjom hrane, prvenstveno proizvodnjom jaja, Agreks d. o. o., bavi se i ratarskom proizvodnjom, proizvodnjom stočne hrane, odgojem matičnog jata, odgojem koka nosilja, te tovom junadi. Ove godine Agreks proslavlja 30 godina poslovanja.

INDEKS POTROŠAČKIH CIJENA: PROŠLI MJESEC SVE BILO SKUPLJE ZA 0.2 POSTO

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu su u prosjeku više za 0,2 posto u odnosu na juli.

NOVI USPJEH NAMJENSKE INDUSTRIJE: PROIZVODNI KAPACITETI KONJIČKOG IGMANA POPUNJENI DO KRAJA GODINE

Proizvodni kapaciteti Igman d.d. Konjic, lidera među preduzećima namjenske industrije u BiH i regionu, popunjeni su do kraja tekuće godine, pa shodno tome u ovoj kompaniji očekuju da će 2021. za njih biti još jedna u nizu uspješnih poslovnih godina.

OPASAN PO ŽIVOT: IZ NJEMAČKIH TRGOVINA POVLAČI SE PROIZVOD KOJI JE STIGAO IZ BIH

Iz prehrambenih trgovina u Njemačkoj povlači se proizvod koji je stigao iz BiH i pod nazivom “Suho Meso, Zarebnica, dimljeno goveđe pečenje” s rokom uotrebe do 3. novembra 2021. godine – objavio je u srijedu portal Lebensmittelwarnung.de.

AZERBEJDŽANCIMA PROPALA DRUGA FABRIKA U MANJEM BH. ENTITETU

Krajem 2017. godine Aziz Šahusejnov, direktor u fabrici za preradu krompira “Srebreničanka” u Srebrenici ugasio je proizvodnju, radnike poslao kućama, a kooperante ostavio da se snalaze sa tonama neotkupljenog krompira.

PRIČA O JASENKOVOM USPJEHU U ŠVEDSKOJ: POMOGAO MI JE BOSANSKI INAT

Bosanac Jasenko Ćurovac, porijeklom iz Goražda, poznatiji pod imenom John Curovac izvan Bosne i Hercegovine, prije tri decenije je izbjegao u Švedsku i danas je nakon mnogo rada i truda uspješan biznismen koji, osim u Švedskoj, posluje još u Turskoj i u BiH.

TRŽIŠTE ŠPEDICIJE DOBILO NOVOG IGRAČA: ŠVICARCI OTVORILI NOVU FIRMU I U BIH

Grupacija Militzer&Munch, sa sjedištem u Švicarskoj, otvorila je dvije nove kćerke-firme – u Bosni i Hercegovini (Sarajevo) i u Crnoj Gori (Podgorica).

PROMJENA U ORGANIZACIJI: ŠPANSKA AVIOKOMPANIJA OTPUŠTA IZMEĐU 4.000 I 5.000 RADNIKA

Kompanija ima letove između Madrida te Zagreba, Splita i Dubrovnika, no zasad je nepoznato hoće li potencijalni pad broja zaposlenika uticati na te linije.