Home VIJESTI EKONOMIJA

EKONOMIJA

PČELARSTVO JE GRANA KOJA MOŽE SMANJITI SIROMAŠTVO

Gotovo 200 učesnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta okupilo se na dvodnevnom Kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je otvoren danas u Sarajevu.

POSLODAVCI PRVI PUT IMAJU PRAVO NA NAKNADU ŠTETE ZBOG NEOPRAVDANOG KAŽNJAVANJA

Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine prvi put predviđa mogućnost naknade štete zbog neopravdanog kažnjavanja, rečeno je na radionicama o pravima i obavezama u postupku inspekcijskog nadzora koje je danas u Zenici i Tešnju organiziralo Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

NETO DOBIT CENTRALNE BANKE POVEĆANA ZA 19 MILIONA KM

Neto dobit Centralne banke Bosne i Hercegovine povećana je na 20,38 miliona KM za devet mjeseci ove godine.

PLATE NAJVIŠE PORASLE U SRBIJI, HRVATSKOJ I SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Posljednjih pet godina prosječne plate u zemljama regiona najviše su porasle u Srbiji, Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, a najmanje u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency.

GRAĐANI U FEDERALNU KASU UPLATILI 4.361.403.458 KM

Porezna uprava Federacije BiH objavila je da su porezni obveznici Federacije BiH od januara do oktobra 2019. uplatili 4.361.403.458 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava FBiH, što je za 96.973.492 KM više u odnosu na isti period prošle godine.

ARGETA BIH USKORO POČINJE IZVOZ PROIZVODA U EVROPSKU UNIJU

Kompanija Argeta BiH je u ovoj godini proizvela 6.000 tona gotovih proizvoda koji su plasirani na tržište, a time su i dodatno učvrstili svoju poziciju regionalnog lidera po prodaji u kategoriji pašteta. Potvrdu napora i uspjeha uposlenika kompanije Argeta BiH okrunila je dozvola za izvoz njihovih mesnih proizvoda u zemlje Evropske unije.

EURO OD UVOĐENJA IZGUBIO VIŠE OD 80 POSTO VRIJEDNOSTI U ODNOSU NA ZLATO

Euro je izgubio više od 80 posto svoje vrijednosti, izmjerene u zlatu, od uvođenja 1999. godine, izjavio je u intervjuu njemačkom FAZ-u Bernhard Matthes, upravitelj imovine u Bank für Kirche und Caritas eG.

STIGLA ZVANIČNA PONUDA ZA KUPOVINU ALUMINIJA

Vlada Federacije BiH dobila je još jednu zvaničnu ponudu za prodaju mostarskog Aluminija, navodi se u saopštenju kompanije M.T. Abraham Grupa.

VELIKI IZNOS! EVO KOLIKO GRAĐANI BIH DRŽE NOVCA U BANKAMA

I pored niskih kamata na štednju, ukupni depoziti u Bosni i Hercegovini u avgustu ove godine iznosili su 23,18 milijardi KM, što je za devet odsto više nego u istom mjesecu prošle godine i 6,5 posto više u odnosu na decembar 2018. godine.