KULTURA

ZA JASMILU ŽBANIĆ OVO JE REVOLUCIJA U NASILNIČKOJ KULTURI: REDATELJKA I BROJNE KOLEGE PODRŽALE MILENU RADULOVIĆ KOJA JE OPTUŽILA ALEKSIĆA ZA SILOVANJE

Nakon što je glumica Milena Radulović u dirljivoj ispovijesti optužila reditelja Miroslava Miku Aleksića da je više puta silovao dok je bila maloljetna, njene brojne kolege glumci, pjevači, novinari i aktivisti pružili su joj veliku podršku.

BUKVIĆ DOBITNIK BIJENALNE NAGRADE ‘ALIJA ISAKOVIĆ’

Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" upriličila je svečanu dodjelu bijenalne Nagrade "Alija Isaković" za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku - laurelatu Amiru Bukviću za dramu "Ljubavne priče".

GODIŠNJICA SMRTI ISAKA SAMOKOVLIJE

15. januara 1955. godine, umro je u Sarajevu, Isak Samokovlija.

IZLOŽBA U POVODU 44. GODIŠNJICE POGIBIJE DŽEMALA BIJEDIĆA

U povodu obilježavanja 44. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine organizira izložbu "Džemal Bijedić - politička biografija", autorice Indire Gaštan-Bešo.

ODGOĐENA DODJELA NAGRADA GRAMMY

Ceremonija dodjele nagrade za muzička dostignuća Grammy, koja je trebala da bude održana 31. januara, odgođena je zbog rasta broja zaraženih virusom korona u Los Angelesu, pišu lokalni mediji.

EMINA I EMIR GECA POBJEDNICI 21. DJEČIJEG FESTIVALA ‘ŠTA SE PJESMOM SANJA’

Emina i Emir Geca pobjednici su 21. Internacionalnog dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja“ koji je sinoć održan u Goraždu.

PREMINUO VELIKAN JUGOSLOVENSKOG GLUMIŠTA PERO KVRGIĆ

Jedan od najvećih jugoslovenskih pozoriših glumaca srpskog porijekla i jedan od najpoznatijih likova hrvatskog glumišta Pero Kvrgić preminuo je danas u 94. godini.

JASMILA ŽBANIĆ: VOLJELA BIH DA FILM O SREBRENICI NIKAD NISAM SNIMILA

Ja bih voljela da ovaj film nikada nisam snimila, da se Srebrenica nije desila, da rat nije počeo i da snimam serije poput “Seks i grad”. Ali, na žalost, kod nas je i seks ratno oružje koje se koristilo protiv žena u BIH, kaže Jasmila Žbanić, rediteljka filma “Quo vadis, Aida?”.

DRUGE NOĆI FESTIVALA LJUBAVI U BIHAĆU OBRATIO SE I HALID BEŠLIĆ

Drugu noć 26. Internacionalnog festivala Ljubavi Bihać 2020. godine obilježili su hitovi narodne muzike.