Home VIJESTI KULTURA

KULTURA

ZBOG PROTESTA ZATVOREN LOUVRE: RAZOČARANI TURISTI OSTALI NAPOLJU I ZVIŽDE RADNICIMA

Turisti danas nisu mogli da uđu u Louvre jer je osoblje muzeja koje štrajkuje blokiralo ulaz u najposećeniji muzej na svijetu.

SPAHIĆ: MAGLA ĆE SE DIĆI KAD POČNE 36. MEĐUNARODNI FESTIVAL ‘SARAJEVSKA ZIMA’

Otvaranje 36. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" rastjerat će maglu iznad Sarajeva, istakao je na pres-konferenciji danas u Sarajevu direktor Festivala Ibrahim Spahić.

OBILJEŽAVANJE 43. GODIŠNJICE POGIBIJE DŽEMALA BIJEDIĆA

U povodu obilježavanja 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine organizira izložbu "Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020", autorice Indire Gaštan Bešo.

SVE ŠTO TREBA ZNATI O SPEKTAKULARNOJ IZLOŽBI ‘ZAGRLJAJI’ SAFETA ZECA

Potresna kolekcija prekinutih zagrljaja, ruke koje znače ljudskost, spojena tijela prije konačnog rastanka i slike koje odašilju svjetlost u tamnom muzejskom prostoru - to su samo neke od karakteristika izložbe koju mnogi s pravom svrstavaju među najznačajnije kulturne događaje u BiH u protekloj godini.

KULTURNI RADNICI STVARALI SU, PRUŽALI OTPOR I OTIMALI SMRTI I NESTANKU

I bh. umjetnici trebaju podršku institucija i svih nivoa vlasti.

SAFET ZEC O SLIKARSKOM PUTU: KOMPLEKSNOST UMJETNIČKOG ČINA JE TRAGEDIJU UZDIGNEŠ NA UNIVERZALAN NIVO

Život u starom dijelu Sarajeva, dječaka iz radničke porodice, često je dovodio pred uramljivačku radnju u ulici Sarači. Znao je dugo stajati ispred njenog izloga i posmatrati izložena djela. Fasciniran onim što je gledao, nije ni slutio da će mu taj susret "presuditi", da će ga odrediti, odnosno da će sa tog mjesta početi njegov slikarski put, koji traje i danas.

SMIJENILA GA VLADA: JASMIN DURAKOVIĆ VIŠE NIJE DIREKTOR FILMSKOG CENTRA SARAJEVO

Vlada Federacije BiH je dala prethodnu saglasnost Nadzornom odboru Javno preduzeće Filmski centar d.o.o. Sarajevo da s pozicije vršioca dužnosti generalnog direktora razriješi Jasmina Durakovića, zbog isteka mandata.

NA OVOGODIŠNJEM FESTIVALU SARAJEVSKA ZIME VIŠE OD 300 UMJETNIKA

Festival Sarajevska zima ove godine će se odvijati pod motom “Time for you-pick up art", a u periodu trajanja ugostit će više od 300 umjetnika iz 63 zemlje koji će se predstaviti sa 123 umjetnička projekta.

TRAVANČIĆ ZA HAYAT.BA: KNJIŽEVNOST JE SRŽ RAZVIJENOG DRUŠTVA

Nesporno je da živimo u vremenu interneta i razvijenih tehnologija. U brzom načinu života često zaboravljamo na prave vrijednosti. Komuniciramo putem vibera, emocije iskazujemo „stikerima“, zabilješke pišemo u telefone, a ono što najviše čitamo su članci sa raznih portala.