Home VIJESTI SVIJET

SVIJET

EBU KAZNIO ISLAND ZBOG ISTICANJA ZASTAVE PALESTINE NA EUROVIZIJI

Evropska unija radiotelevizija (EBU) islandskoj državnoj televiziji RUV odredila je novčanu kaznu zbog grupe Hatari koja je na 64. Euroviziji u Tel Avivu istakla zastavu Palestine, javlja Anadolu Agency.

TEHERAN SPREMAN DA BRANI GRANICE NA MORU

Šef iranske mornarice kontra-admiral Hosein Hanzadi rekao je da je Iran spreman da brani svoje granice na moru i da će oštro odgovoriti na svaki pokušaj agresije.

KOLUMBIJSKI PREDSJEDNIK UPOREDIO MADURA SA SLOBODANOM MILOŠEVIĆEM

Kolumbijski predsjednik uporedio je svog kolegu Nicolasa Madura s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem u diplomatskoj ofanzivi kako bi satjerao u ćošak venecuelanskog socijalistu, upozoravajući da bi učinio "glupu" grešku da napadne svog susjeda koji uživa podršku Sjedinjenih Država.

DEMONSTRANTI DEMOLIRALI PODZEMNU ŽELJEZNIČKU STANICU U HONG KONGU

Demonstranti u Hong Kongu demolirali su danas stanicu podzemne željeznice.

SAUDIJSKA ARABIJA PORUČUJE: AKO SU NAS NAPALI IZ IRANA, TO JE RATNI ČIN

Ako istraga pokaže da je prošlosedmični napad na saudijska naftna postrojenja došao iz Irana, Kraljevina Saudijska Arabija će to smatrati ratnim činom, no Rijad trenutno ide u smjeru mirnog rješenja, kazao je visoki saudijski dužnosnik.

SNAŽAN TAJFUN KREĆE SE PREMA SJEVEROISTOKU DRŽAVE, LETOVI OTKAZANI

Snažan tajfun krenuo je u nedjelju, 22. septembra, prema sjeveroistoku Japana do ostrva Honshu, nakon što je pogodio dijelove južnih ostrva s jakom kišom i vjetrovima koji su prouzrokovali poplave.

SERIJA ZEMLJOTRESA U REGIONU: TLO SE TRESLO NEKOLIKO PUTA OVOG JUTRA

Više zemljotresa trese Albaniju od jučer, od koji je prvi, najjači, bio magnitude 5,6 po Richteru.

NIGERIJSKA VOJSKA ZATOČILA HILJADE DJECE, TUKU IH I IZGLADNJUJU

Nigerijska vojska samovoljno je pritvorila hiljade djece u ponižavajućim i neljudskim uvjetima zbog sumnje da su pripadnici naoružane islamističke skupine Boko Haram, objavio je u utorak Human Rights Watch.

DA LI JE AIRBUS ODAVAO TAJNE BUNDESWERA?

Njemačko tužilaštvo pokrenulo je postupak zbog sumnje da su radnici Airbusa „trećoj strani“ ustupili dokumente o dva projekta njemačke vojske, a ako se optužbe potvrde, veliki proizvođač aviona bi mogao biti u problemu, prenosi agencija Beta pozivajući se na Deutsche Welle (DW).