SVIJET

SNAŽNO NEVRIJEME POGODILO GRČKU, ŽENU UBIO GROM

Obilne kiše, uglavnom praćene gradom i jakim vjetrom, pogodile su veći dio Grčke i, prema meteorolozima, trajaće do petka.

JOHNSON ZVANIČNO POZVAO PUTINA DA UČESTVUJE NA SAMITU

Britanski premijer Boris Johnson uputio je zvaničan poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za učešće na virtuelnom samitu posvećenom istraživanju o vakcini protiv virusa korona, saopćeno je iz britanske Ambasade u Moskvi.

EVROPA SE OTVARA: 15. JUNI JE DAN D ZA TURIZAM

Ponedjeljak 15. juna evropski je “Dan D” za turizam uoči ljetne sezone, komentirao je italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa.

U ITALIJI MANJI BROJ ZARAŽENIH I NOVIH SMRTNIH SLUČAJEVA

U Italiji je od virusa korona u protekla 24 sata umrlo još 78 ljudi, saopšteno je danas iz Agencije za civilnu zaštitu.

SAD: BROJ PREMINULIH OD COVID-19 PREMAŠIO 100.000

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je od posljedica zaraze novim tipom koronavirusa (COVID-19) umrlo više od 100.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

UBIO ŽENU DOK JE SPAVALA BACIVŠI NA NJU KOBRU

U Indiji je uhapšen muškarac pod sumnjom da je ubio ženu u snu tako što je na nju pustio kobru koju je držao u staklenoj flaši.

ŠPANIJA PROGLASILA DESETODNEVNU NACIONALNU ŽALOST ZA ŽRTVE PANDEMIJE

Španska vlada proglasila je desetodnevnu nacionalnu žalost kako bi se odala počast za 27.000 preminulih u pandemiji koronavirusa.

VOZAČI UBILI SKORO 600 DIVLJIH ŽIVOTINJA U PROŠLOJ GODINI

Najmanje 588 divljih životinja, među kojima su lavovi i žirafe, ubili su vozači u prošloj godini dok su životnjie prelazile ceste u nacionalnim parkovima Lake Manyara i Tarangire u sjevernoj Tanzaniji, navodi vlada u saopćenju objavljenom u utorak.

FRANCUSKI MINISTAR LE DRIAN NADA SE DA ĆE 15. JUNA BITI OTVORENE GRANICE MEĐU EVROPSKIM ZEMLJAMA

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je kako se nada da će 15. juna biti otvorene granice među evropskim zemljama koje su zatvorene zbog izbijanja pandemije koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).