SVIJET

U EKSPLOZIJI U BEJRUTU NEMA STRADALIH DRŽAVLJANA BIH

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prema podacima koje je dobilo od Ambasade BiH u Ammanu koje nerezidentno pokriva Republiku Libanon saopćava da, među stradalim u eksploziji koja se dogodila 4. augusta 2020. godine u Bejrutu nema državljana Bosne i Hercegovine.

ZELENSKI SE NADA DA ĆE BJELORUSIJA PREDATI UKRAJINI SUMNJIVE RUSKE PLAĆENIKE

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu kako se nada da će Bjelorusija izručiti sumnjive ruske plaćenike Ukrajini radi pokretanja krivičnog postupka.

MACRON SUTRA U POSJETI LIBANU

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sletit će u Bejrut u četvrtak i sastat će se s političarima u toj zemlji, nakon što je eksplozija razorila libansku prijestolnicu, saopćio je njegov ured.

POGLEDAJTE KAKO SU DIJELOVI BEJRUTA SRAVNJENI SA ZEMLJOM

Dijelovi Bejruta sravnjeni su sa zemljom u jučerašnjoj eksploziji, a razmjere katastrofe se najbolje vide na snimku iz drona.

JEZIVO VJENČANJE: NASMIJANA MLADA POZIRALA UZ MUZIKU, A ONDA SE ZAČUO PRASAK

Na jednom od potresnih snimaka iz prijestonice Libana zabilježeno je kako je detonacija prekinula mladino fotografisanje.

PAPA FRANJO: MOLITVA ZA ŽRTVE BEJRUTA I NJIHOVE PORODICE

Papa Franjo pozvao je vjernike da se mole za žrtve, njihove porodice i Liban nakon ekspolozije u kojoj je poginulo najmanje 100, a povrijeđene hiljade ljudi.

PREVRNULO SE VOZILO S MIGRANTIMA: U NESREĆI POGINULO DESET OSOBA

Lokalni mediji navode da se vozilo prevrnulo u ranim jutarnjim satima. Smrtno je stradalo deset, a povrijeđene su dvije osobe

ZBOG VELIKOG POŽARA EVAKUISANO HILJADE LJUDI: 1.00 VATROGASACA NA TERENU

Oko 2700 ljudi evakuirano je nakon što su šumski požari poharali područje blizu Marseillea na jugu Francuske, objavili su vatrogasci na Twitteru u srijedu.

IRAN POGUBIO MUŠKARCA ZBOG UBISTVA PRIPADNIKA REVOLUCIONARNE GARDE

Iranske vlasti su u srijedu pogubile Iranca zbog ubistva elitnog vojnika tokom antivladinih nemira 2017. godine, izvijestila je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.