Servira se kao tapas u svim kafićima i pabovima u Španiji te je pored toga savršena za sve vrste manjih i većih okupljanja.
Za pripremanje španske tortilje vam je potrebno:
300 g krompira
jedan crveni luk
maslinovo ulje
5 velikih jaja
so i biber
Priprema:
Ogulite krompir i isijecite ga na tanke kriške. Ogulite i isijecite luk. Ugrijte maslinovo ulje u tavi, a zatim dodajte prvo luk pa onda i krompir.
Smanjite vatru i sve miješajte 25-30 minuta dok luk ne dobije zlatnu boju i dok se krompir ne raskuha. Pokušajte da ne miješate previše da se krompir ne bi raspao.
Jaja razbijte u posudu, dodajte so i biber.
Kada se luk i krompir skuhaju, sklonite ih s vatre i dodajte im jaja, zatim nastavite pržiti na laganoj vatri narednih 20 minuta. Lagano okrenite tortilju uz korištenje tanjira, tako da se i druga strana jednako ispeče. Kada obje strane budu jednake zlatnožute boje, sklonite je s vatre.
Sačekajte da se ohladi pa je isijecite i poslužite. Tortilju možete jesti uz salatu, hljeb, umake, sir, različite vrste mesa… Prijatno!