RUČAK ZA SVAČIJI DŽEP: TRI RECEPTA ZA BRZA I UKUSNA JELA SA TIKVICAMA

Tikvice su povrće koje se lako kombinuje sa ostalim namirnicama, pa tako možete praviti razne čorbe, pite, ali i jela poput musake.

Zato, iskoristite sezonu tikvica i napravite sjajna jela od ovog povrća.

Mi vam predlažemo neke od najuksnijih obroka sa tikvicama.

Brza pita sa tikvicama

Potrebno je:

  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1/2 l jogurta
  • 3 pune supene kašike bijelog brašna
  • 3 pune supene kašike kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 2 supene kašike ulja
  • so

Priprema:

Ogulite i izrendajte tikvicu. Posolite, prekrijte krpom i ostavite da odstoji.

Umutite jaja, jogurt i ulje. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Izmješajte i na kraju dodajte tikvicu koju ste prije toga dobro ocijedili.

U tepsiju sipajte malo ulja i zagrijte je u vrućoj rerni, a zatim u vrelo ulje saspite smjesu. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Pohovane tikvice iz rerne

Potrebno je:

  • 2 veće tikvice
  • 3 čena bijelog luka
  • ravna kašičica soli
  • ravna kašičica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 5/6 kašika brašna po izboru.

Priprema:

Tikvice oljuštite i izrendajte. Posolite ih, promiješajte i ostavite 10-ak minuta. Bijeli luk sitno isjeckajte.

Nakon što su tikvice odstajale iscjedite ih rukama, pa im dodajte isjeckani bijeli luk, so i sodu bikarbonu. Dodajte jaja, pa sjedinite smjesu, piše stvarukusa.rs.

Na kraju dodajte brašno. U zavisnosti od toga koliko ste dobro iscjedili tikvice, zavisi koliko će vam ovdje brašna biti potrebno. Sipajte postepeno do željene gustine.

Rernu uključite na 200 stepeni. Na pleh obložen pek papirom kašikom uzimajte smjesu i formirajte pljeskavice. Smanjite rernu na 180 stepeni i pecite 20-ak minuta.

Kremasta čorba od tikvica

Sastojci:

  • 400 grama tikvica
  • 2 dl punomasnog kravljeg mlijeka
  • 1 kašika slanog maslaca
  • 1 kašika bijelog pšeničnog brašna
  • 1 i pol kašika sjeckanog peršuna
  • 80 grama kisele pavlake
  • 8 dl vode
  • 1 kašika mješavine suhih začina

Priprema:

Očišćene i usitnjene tikvice stavite u posudu i prelijte da 7 dl vode. Kuhajte 10 minuta da lagano ključa. Dodajte mlijeko i maslac i kuhajte 5 minuta. Skinite s vatre i izmiksajte. Brašno izmhešajte s 1 dl vode i dodajte u supu. Začinite mješavinom suhih začina i pavlakom i ostavite da kuha 3-5 minuta. Skinite s vatre i dodajte peršun.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VIŠEGODIŠNJA TRAKAVICA OKO DODJELE MANDATA: ELVIS ŽIVKOVIĆ U PARLAMENTU KAO SRPSKI...

0
Na osnovu dostavljenih rezultata glasanja provedenog u Skupštini Posavskog kantona, Centralna izborna komisija BiH potvrdila je rezultate posrednih izbora i dodijelila mandat za Dom naroda Parlamenta FBiH Elvisu Živkoviću, delegatu iz reda srpskog naroda.