RUKOMETAŠI BIH BEZ NOVCA POČINJU PRIPREME ZA HISTORIJSKI NASTUP NA EVROPSKOM PRVENSTVU

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine s pripremama za prvi historijski nastup na Evropskom prvenstvu trebala bi početi danas, a naši najbolji igrači okupit će se na sarajevskoj Ilidži.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine svoj premijerni nastup na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinetna upisat će u norveškom Trondheimu, a upravo protiv jednog od tri domaćina (Austrija, Švedska, Norveška) igrat ćemo 10. januara. Norveška je prvi protivnik izabranika Bilala Šumana, a susret je na rasporedu 10. januara u 20 sati i 30 minuta. Pored Norveške u grupi s našim rukometašima su reprezentacije Francuske i Portugala.

Naša najbolja reprezentacija na Ilidži će ostati do 2. januara, a potom putuje u Poreč gdje će tokom pet dana igrati na mini turniru u organizaciji Hrvatskog rukometnog saveza. Izabranike Bilala Šumana testirat će domaćih Hrvatska i reprezentacija Katara, a već 8. januara naši najbolji rukometaši trebali bi otputovati u Norvešku.

Tokom boravka u Sarajevu reprezentacija Bosne i Hercegovine trebala bi odigrati i dva prijateljska susreta. Prvi je na rasporedu već sutra protiv selekcije Saudijske Arabije, koja se nalazi na priprema u Sarajevu od 18. do 25. decembra. Drugi duel naša reprezentacija trebala bi odigrati protiv kombinovanog sastava Premijer lige Bosne i Hercegovine koji bi bio pojačan sa još nekoliko igrača sa šireg spiska selektora Šumana 29. decembra. Oba pomenuta meča trebala bi biti odigrana na Ilidži.

Ono što može radovati selektora Šumana je zdravstveni bilten 28 pozvanih rukometaša na širem spisku. Selektor još uvijek nije odlučio kojih 16 rukometaša će povesti u Norvešku, a na širem spisku nalaze se:

Nebojša Grahovac, Benjamin Burić, Tomislav Nuić, Alen Ovčina, Enes Keškić, Srđan Predragović, Senjamin Burić, Muhamed Toromanović, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Mirko Herceg, Josip Perić, Marko Panić, Dejan Malinović, Igor Mandić, Ibrahim Haseljić, Dino Hamidović, Admir Ahmetašević, Gafar Hadžiomerović, Saša Puljizović, Elmir Građan, Ivan Karačić, Marin Vegar, Edin Klis, Marko Tarabochia, Edin Tatar, Muhamed Zulfić i Vladimir Vranješ.

Ono što svakako brine i selektora Šumana, ali i sve ljubitelje rukometa u Bosni i Hercegovini je nedostatak novca za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. U posljednji trenutak uplaćen je novac za početak priprema u hotelu Hills u Sarajevu, a čelnici Rukomentog saveza Bosne i Hercegovine ističu da je za odlazak na Evropsko prvenstvo potrebno još između 100.000 i 150.000 KM. Još uvijek se čeka i 100.000 KM koje je obećala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao nagradu igračima za plasman na historijsko prvenstvo Evrope, piše Klix.

Predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Marinko Umičević najavio je konferenciju za medije na Ilidži u utorak u 13:00 sati, a pored njega medijima bi se trebali obratiti selektor Šuman i kapiten Mirsad Terzić.

Poziv će po njegovim riječima biti upućen i premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću kako bi pojasnio kada će reprezentacija Bosne i Hercegovine dobiti obaćni novac. Umičević je naglasio i da je prihvatio poziv da ostane na čelu krovne kuće bh. rukometa i da mu je prioritetni zadatak da osigura odlazak reprezentacije na Evropsko prvenstvo.

Nadamo se da će novčani problemi koje reprezentacija Bosne i Hercegovine u rukometu ima biti riješeni u najkraćem mogućem roku i da će selektor Šuman i njegovi izabranici imati priliku da se u miru spreme za historijske duele u hladnom norveškom Trondheimu.

Podsjetimo, prva utakmica igra se za manje od 20 dana u Trondheimu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se u grupi D s domaćinom Norveškom, Francuskom i Portugalom. Najbolje dvije selekcije nastavit će takmičenje u drugom krugu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE