RUSI JEDNO, MI DRUGO: DVIJE FIRME IZ RS IZVEZLE ‘BOLESNE’ KRUŠKE U RUSIJU, KOŠARAC PORUČIO DA NIJE POREMEĆENA SARADNJA

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac danas je izjavio da je informisan o određenoj količini krušaka koje su iz BiH izvezene u Rusiju, a koje imaju opasnu trulež zbog čega je pošiljka vraćena u zemlju izvoznicu tj. BiH.

  • Treba reći da Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja, u toj organizaciji posla, ugovara tržišta dok nadležni entitetski inspektorati su ključni za vanjskotrgovinski promet na nivou institucija BiH. To nije nadležnost državnog nivoa već entitetskih institucija – rekao je Košarac.

On je dodao da Uprava za zaštitu zdravlja bilja radi na temelju informacija koji svakodnevno dostavljaju nadležna entitetska tijela te da postoji evidencija i baza podataka o tome koliko je tačno voća ili povrća izvezeno iz BIH.

  • Na temelju podataka, a tražio sam pisanu informaciju od direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja, smo dobili da je u određenim pošiljkama, čini mi se četiri kamiona, ruska strana analizom uočila određenu vrsta bolesti. Kada se ta pošiljka vratila u BiH utvrđeno je da laboratorijski sistem ne prepoznaje da je ta vrsta bolesti na ovim kruškama – izjavio je ministar Košarac.

Naglasio je kako je poslije te revizije vraćenih pošiljki s kruškama nastavljen vanjskotrgovini promet s Rusijom.

  • Poslije svih međusobnih analiza iz BiH je u Rusiju izvezeno još 197.187 kilograma krušaka – kazao je.

Košarac je na pitanje novinara portala Klix.ba otkrio i da su u kontrolu bile uključene dvije firme izvoznice, a to su Bioplod iz Bosanske Dubice i Agroimpex iz Banje Luke, navodi Klix.ba.

Podsjetimo, Uprava ruskog inspektorata Rosselkhoznadzora za oblasti Bryansk, Smolensk i Kaluga zabranila je uvoz četiri pošiljke krušaka težine 78,63 tone koje su stigle iz Bosne i Hercegovine.

Pregledom u međuregionalnom veterinarskom laboratoriju utvrđeno je da kruške sadrže DNK od uzročnika smeđe truleži (Monilinia fructicola).

Istovremeno, plodovi su dolazili sa certifikatima koje je izdala Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, izvijestila je 16. decembra press služba regionalnog ureda Rosselkhoznadzora.

Smeđa monilna trulež opasna je karantinska bolest voćarskih kultura i odlikuje se visokim stepenom štetnosti.

“Riječ je o voću koji je isporučen u Rusiju za euroazijske zemlje ekonomske unije (EAEU). Na njemu je otkrivena smeđa trulež (lat. Monilia fructigena) koja je zapravo karantenska bakteriozna bolest koja kod krušaka i jabuka prouzrokuje trulež”, pojasnili su iz Rosselkhoznadzora.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.