RUSIMA SU NAJSLAĐE JABUKE IZ BIH: VELIKA VRIJEDNOST IZVOZA

Nema otežanog izvoza jabuka i sadnica jabuke iz BiH u Rusiju, za razliku od određenih problema koje trenutno imaju proizvođači u Srbiji, te prema riječima vlasnika firmi i voćara iz BiH, ova naša sorta voća stiže bez problema u ovu zemlju, ali i na druga strana tržišta.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH su istakli da je za prvih šest mjeseci ove godine iz BiH izvezeno jabuka ukupne količine 4.357.647 kilograma, vrijednosti 5.671.074,27 KM.


Kuvajt i Italija

  • U ovom periodu najviše je jabuka izvezeno u Rusiju i to 3.442.122 kilograma jabuka ukupne vrijednosti 4.505.332,80 KM, zatim slijedi Hrvatska sa 317.483 kilograma vrijednosti 385.286,99 KM, pa Crna Gora 270.561 kilogram vrijednosti 299.467,84 KM, podaci su UIOBiH.

Dalje, u podacima stoji da su jabuke iz BiH izvezene u toku ove godine još u Ujedinjene Arapske Emirate, Italiju, Kuvajt, Južnu Afriku, Katar, Srbiju i Njemačku.

Problem u Srbiji je, kako pišu tamošnji mediji, trenutno zbog novog Pravilnika o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju i njihovi proizvođači jabuka ne mogu da izvezu ogromne količine ovog voća koje zasad stoji u hladnjačama.

Naime, ovim pravilnikom je predviđeno da izvoznik ima u vlasništvu ili zakupu skladište sa kontrolisanom atmosferom i to najmanjeg kapaciteta za krupno voće od 500 tona, odnosno 200 tona za sitno voće kao što su borovnice ili maline, a tolikog kapaciteta i za povrće.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS-a, istakao je da voćari u toku ove godine nisu imali problema s izvozom jabuka u Rusiju te da su ispunjeni svi kriterijumi kako bi ova sorta bila plasirana na tržište.

  • Rana sorta jabuka će biti tek za 10-15 dana pa će se znati nešto više, ali ove godine nije bilo problema. Ono što se može reći jeste da se manje traže jabuke. Mi smo ovaj problem imali prije nekoliko godina, ali je to riješeno i sada bez problema jabuke stižu u Rusiju, kazao je Dojčinović.

    Pravilnik

Istakao je da je prošla godina za rod jabuke bila loša te da je izvršen veliki pritisak na institucije kako bi se izvozila, piše Oslobođenje.

  • Pravilnike koji se sada uvode za Srbiju mi smo imali ranije i riješili smo taj problem tako da bez problema plasiramo svoje proizvode. Sada imamo i novo tržište u arapske zemlje kao što je Egipat. Oštriji su kriteriji za izvoz i traži se perfekcija, ali je viša i otkupna cijena, naglasio je Dojčinović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MILANOVIĆ SCHMIDTA OKARAKTERISAO KAO ‘KOLONIJALNOG GOSPODARA’

0
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je dao intervju za hrvatsku televiziju RTL, gdje je, između ostalog komentarisao i posljednji potez visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta - nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.