RUSKI NAUČNIK ŠOKIRAO SVIJET: ‘KINEZI SU U WUHANU SA KORONOM RADILI LUDE STVARI’!

Inače Čumakov, koji je glavni istraživač Instituta za molekularnu biologiju Engelhard u Moskvi smatra da niko od radnika u laboratoriji nije imao "zlu namjeru" da se stvori ubica koji bi eliminirao ljudsku populaciju.

U Kini, naučnici u laboratoriji Wuhan aktivno učestvuju u razvoju različitih vrsta korona virusa već više od deset godina. To su učinili, navodno ne sa ciljem da stvore patogene varijante ovog virusa, već da zapravo prouče njihovu patogenost. Na per umeci u genom koji su virusu dali sposobnost da inficira ljudske ćelije”, rekao je on.

Profesor Čumakov je za list “Moskovski Kosmlac” rekao:

  • Postoji nekoliko umetaka, odnosno zamjena prirodnog niza genoma, što je ovom virusu dalo posebna svojstva. Zanimljivo je da su Kinezi i Amerikanci koji su radili sa njima sve svoje radove objavili u otvorenoj (naučnoj) štampi. Čak se pitam zašto ta pozadina oko rada na ovom virusu dolazi do ljudi veoma sporo – ispričao je ovaj naučnik.

Zbog ovog propusta kineskih naučnika biće pokrenuta istraga, koja će razviti nova pravila koja će regulisati rad sa genima tako opasnih virusa, kao što je korona, smatra ovaj naučnik. Prema njegovim tvrdnjama kineski naučnici su zapravo stvorili verziju virusa, koji je imao za cilj da se proizvede vakcina za liječenje HIV-a.

Mediji su danas objaviili vijest da Kina odbacuje pozive na provođenje nezavisne međunarodne istrage o porijeklu koronavirusa i kaže da su oni politički motivirani. Gotovo od samog početka pandemije stalno se upućuju pozivi da se međunarodnim istražiteljima dopusti odlazak u Kinu kako bi otkrili na koji je način sve započelo. Visoka kineska diplomatkinja u Velikoj Britaniji Chen Wen za BBC je kazala kako su zahtjevi politički motivirani te da bi mogli odvratiti pažnjut Kine od borbe protiv pandemije.

“Neovisna istraga politički je motivirana. Mislim da se s pokretanjem istrage niko ne može složiti… To nikome ne bi donijelo nikakvu dobrobit”, rekla je Chen.

“Trenutno se borimo protiv virusa i sve smo napore fokusirali na borbu protiv virusa. Zašto razgovarati o istrazi? Ne samo da će takav potez odvratiti svu pažnju (od važnih stvari) nego će odvratiti i resurse”.

Informacije o porijeklu virusa Sars-CoV-2 i načina na koji se on u početku širio mogle bi globalno pomoći državama u borbi protiv ove bolesti, naglašava BBC. Smatra se da se virus pojavio na mokroj pijaci u gradu Wuhanu krajem prošle godine.

Australski premijer Scott Morrison u četvrtak je rekao da idući mjesec na godišnjem sastanku Svjetske zdravstvene skupštine, tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), namjerava zatražiti istragu.

I američki predsjednik Donald Trump više je puta dosad napao Kinu zbog načina na koji se vlasti te zemlje suočavaju s epidemijom, a američka savezna država Missouri tuži kinesku vladu, optužujući je da je učinila premalo kako bi zaustavila širenje virusa. Istovremeno se u izvještaju EU-a Kina optužuje za širenje dezinformacija o krizi povezanoj s koronavirusom. Služba za vanjske poslove EU-a kaže da su Rusija, a u manjoj mjeri i Kina, “poticali teorije zavjere” u EU-u i susjednim zemljama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.