RUSKINJA NA MAKARSKOJ RIVIJERI POMAŽE UKRAJINCIMA: ZA OVO BIH MOGLA DOBITI 15 GODINA ROBIJE U RUSIJI

I dok u Ukrajini bjesni rat, u Makarsku svakog dana pristiže sve više izbjeglica koje rijetki privatni iznajmljivači smještaju u svoje apartmane.

Jedna iznajmljivačica koja je, za sada, željela ostati anonimna, a koja je prošle sedmice primila troje izbjeglica, dok će ove sedmice u drugi apartman zbrinuti cijelu ukrajinsku porodicu s bebom, govorila je za Slobodnu Dalmaciju.

  • Ukrajinke su uplašene, ne žele govoriti za medije, a u Makarsku su stigle s dvije kese higijenskih potrepština jer im u vozu nisu dozvolili da unose kofere, tako da sada nemaju šta obući pa sam ih odvela u trgovački centar i kupila im odjeću – kazala je jedna žiteljka Makarske, a osim što im je pružila krov nad glavom, napunila im je i frižidere jer ni od koga nisu dobile ništa.

S druge strane, imamo i slučaj Ruskinje koja pomaže ukrajinskim izbjeglicama, a koja nije htjela izlaziti u javnost sa svojom pričom.

  • Za ovo što radim u Rusiji bih mogla dobiti kaznu od 15 godina zatvora – ističe Ruskinja.

Naime, ona izbjeglicama posredstvom turističke zajednice pronalazi smještaj na Makarskoj rivijeri i tako im pomaže.

Osim ove dvije priče, imamo i slučaj da se niko od privatnih iznajmljivača iz Makarske nije javio Turističkoj zajednici Makarska kako bi ponudio smještaj izbjeglicama, mada se cijela procedura odvija posredstvom MUP-a.

U Makarskoj se, usput, promijenila i situacija s brojem turista iz Ukrajine, ali i Rusije pa je tako prošlog petka u Makarskoj boravilo dvoje Rusa u nekomercijalnom smještaju pa se postavlja pitanje kako su uopće uspjeli ući u Hrvatsku.

Prema podacima TZ-a Makarska, u ovom gradu prijavljeno je devet Ukrajinaca od kojih je osam smješteno u privatnom smještaju, a jedan u nekomercijalnom.

U cijeloj ovoj ratnoj situaciji, zanimljivo je da u Makarskoj boravi čak 580 gostiju, dok je lani u isto vrijeme bilo njih 95. Osim dvoje Rusa i devet Ukrajinaca, tu su i Bjelorusi kojih je četvero, a najviše je Francuza, Nijemaca, gostiju iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Poljske, potom Austrije, Srbije, Crne Gore, Slovačke, Češke, Kosova, Litvanije, Mađarske, Holandije i Portugala.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE