SA 5 SASTOJAKA NAPRAVITE HLJEB: RAŽANA POGAČA JE ZDRAVIJA VERZIJA, ALI I JEDNAKO UKUSNA

Raž je žito bogato vitaminom E, vitaminima B kompleksa, organskim materijama i mineralima.

Prednost raži je u sadržaju dijetetskih vlakana, pa je ražani hljeb bolji za dijetu, jer manja količina više zasićuje, na duže, a sa druge strane, ražani hljeb prirodno sadrži više soli, a u pšenici ima više proteina, niacina i minerala.

Sastojci:

20 g kvasca

250 ml vode

2 kašike ulja

1 kašičica šećera

500 g raženog brašna

Priprema:

Kvasac izmrvite, pa pomiješajte sa šećerom i 1 kašičicom brašna. Prelijte sa 20 ml tople vode i promiješajte. Nakon 10 minuta dodajte raženo brašno, so, ulje i preostalu vodu, pa sjedinite kuhačom, pa umijesite testo rukama.

Pospite običnim brašnom radnu površinu, pa malo premijesite tijesto, a zatim ga stavite u posudu i malo nauljite. Pustite da odmara 60 minuta. Prebacite tijesto na pleh obložen pek papirom, malo ga prstima oblikujte i rasecite nožem u obliku krsta. Pospite običnim brašnom i pecite u zagrijanoj rerni na 200°C nekih 45-50 minuta. Nakon pečenja umotajte hljeb u alu foliju i ostavite tako neko vrijeme.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE