Sastojci:
1 jaje
50 g šećera
1 kesica vanilijinog šećera
60 ml ulja
150 ml mlijeka
150 g brašna
1 kesica praška za pecivo
džem od kajsije
Još:
250 ml mlijeka
1 kašika šećera
1 kašika kukuruznog skroba
50g bijele čokolade
puding od vanilije (gotov, iz čašice)
Priprema:
Umutite jaje, šećer i vanilijin šećer. Postepeno dodajte ulje, sve vrijeme muteći, pa dodajte mlijeko i nastavite da miješate viljuškom. Zatim sipajte brašno i prosijani prašak za pecivo. Opet promiješajte.
Kalup za tart prečnika 28 cm, nauljite i pospite brašnom, pa sipajte dobijenu smjesu. Pecite 25 minuta na 180°C. Probodite čačkalicom, ako je suha, kora je gotova. Uz pomoć tanjira izvadite koru, i premažite ivice džemom od kajsija.
U šerpu sipajte mlijeko, pa dodajte prosijani skrob i šećer. Stavite da se kuha nekih 2-3 minuta uz konstantno miješanje (ne treba da vri). U to dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi. Zatim dodajte i puding od vanilije. Opet promiješajte i sipajte preko kore (pogledajte VIDEO za postupak). Stavite u frižider na 2 sata.
Ukrasite po želji.