SAD KUPUJE 100.000 TOPNIČKIH GRANATA OD JUŽNE KOREJE. PROSLIJEDIT ĆE IH UKRAJINI

SAD namjerava kupiti 100 hiljada topničkih granata od južnokorejskih proizvođača oružja za isporuku Ukrajini, prenosi CNN tvrdnju visokog američkog dužnosnika.

Ta najava dolazi kao dio šireg napora da se pronađe dostupno oružje za bitke visokog intenziteta koje se odvijaju u Ukrajini.

Dogovor omogućuje Južnoj Koreji da se drži svog javnog obećanja da neće slati smrtonosnu pomoć Ukrajini.

U saopćenju objavljenom u petak ujutro južnokorejsko ministarstvo obrane tvrdi da nije promijenilo svoje stajalište o isporuci oružja Ukrajini te da vjeruje da su Sjedinjene Države krajnji korisnik streljiva.

Izjave iz Južne Koreje i SAD-a jasno pokazuju da dogovor na kojem se radi mjesecima još uvijek nije finaliziran.

Kupovina tako velike zalihe topničkog streljiva vrlo je osjetljiva za Južnu Koreju, osobito s obzirom na nedavna lansiranja projektila i testiranja oružja koje je provela Sjeverna Koreja.

Južna Koreja je sudjelovala na sastancima Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu, multinacionalne skupine koju su uspostavile Sjedinjene Države kako bi identificirale raspoložive zalihe oružja i poslale ih u Ukrajinu.

Seul je dosad javno odbijao poslati smrtonosnu pomoć Ukrajini, isporučujući samo nesmrtonosnu i humanitarnu pomoć, poput medicinskih potrepština i pancirnih prsluka.

Vijest o planiranoj kupovini dolazi nakon što je SAD upozorio da Sjeverna Koreja potajno opskrbljuje Rusiju topničkim granatama za rat u Ukrajini. Planirane kupnje iz Pjongjanga i Seula jasno dokazuju da je rat izvršio pritisak na vojne zalihe SAD-a i Rusije, tvrdi CNN.

UKRAJINCI MODERNIZIRALI TOPNIČKI ARSENAL

Od prvih mjeseci rata topništvo je jedno od ključnih oružja Ukrajinaca u borbi protiv ruskih snaga. Ukrajinska vojska se na početku rata oslanjala na granate kalibra 152 mm iz sovjetske ere, ali kako je ta zaliha streljiva presušila, uz pomoć SAD-a i zapadnih zemalja su se prebacili na topničke granate od 155 mm, što je sukladno NATO standardima.

SAD je posljednjih mjeseci u Ukrajinu poslao gotovo milion topničkih granata od 155 mm. Prošle sedmice je dužnosnik odbrane rekao da Ukrajina ispaljuje 4 do 7 hiljada granata dnevno, dok Rusija dnevno ispaljuje približno 20 hiljada granata.

Fokus Ukrajinaca se prebacio na sisteme protuzračne obrane za zaštitu Ukrajine od ruskih bespilotnih letjelica i projektila, ali topništvo je i dalje bitno.

Dužnosnici naglašavaju da dogovor između SAD-a i Južne Koreje neće utjecati na vojnu spremnost nijedne zemlje. Iz Pentagona su istaknuli da Južna Koreja ima obrambenu industriju svjetske klase te da redovito prodaje oružje saveznicima i partnerima, među kojima je i SAD.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol je u augustu  rekao da želi svoju zemlju učiniti jednim od najvećih svjetskih izvoznika oružja. Njegov cilj je da Južna Koreja postane četvrti najveći izvoznik na svijetu, iza SAD-a, Rusije i Francuske.

Iako je Južna Koreja bila voljna isporučiti oružje Europi, pa je tako u srpnju potpisala svoj najveći ugovor o naoružanju, prema kojemu će Poljsku opskrbiti tenkovima, topništvom i borbenim avionima, do sada je odbijala prodati ili isporučiti oružje izravno Ukrajini.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TURSKI BROD SA 3.774 TONE HUMANITARNE POMOĆI ZA GAZU STIGAO U...

0
- Deveti brod dobročinstva - upućen iz Turske za ljude u Gazi, pristao je u egipatsku luku Arish, gdje će biti istovareno oko 3.774 tone humanitarne pomoći.