SAD OD IRAKA TRAŽE DA PREKINE NASILJE NAD DEMONSTRANTIMA I RASPIŠE PRIJEVREMENE IZBORE

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izrazile su zabrinutost zbog vala nasilja koji se događa tokom masovnih antivladinih protesta u Iraku te su pozvale zvanični Bagdad da raspiše prijevremene izbore.

U saopćenju Bijele kuće se navodi da posebno zabrinjavaju napadi na demonstrante, civilne aktiviste i predstavnike medija, kao i ograničen pristup internetu.

“Pozivamo vlasti Iraka da okončaju nasilje, reformiraju izborni zakon i raspišu prijevremene parlamentarne izbore“, navodi se u poruci iz Bijele kuće, javlja Anadolu Agency (AA).

SAD su također poručile da iračke vlasti ne mogu nasilno zaustaviti val nezadovoljstva iračkog naroda koji se uz sva ograničenja i prijetnje digao u zaštitu svojih prava.

Antivladini protesti u Iraku održavani su prve sedmice oktobra, a novi val protesta počeo je 25. oktobra. Visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i sve teža sigurnosna i ekonomska situacija su povod za proteste.

Prema podacima Svjetske banke, Irak je 12. najkorumpiranija zemlja na svijetu, a stopa nezaposlenosti mladih iznosi 25 posto.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VJEŠTAČENJE U TOKU: TRAGOVI IZ AUTOMOBILA, SA ODJEĆE I OBUĆE RJEŠAVAJU...

0
Za tijelom dvogodišnje djevojčice Danke Ilić koja je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora potraga traje već 14 dana, od kada su kao osumnjičeni za njeno ubistvo uhapšeni Dejan Dragijević (50) i Srđan Janković (50).

PANTHEON KONFERENCIJA 2024