Osim što je ovaj plod ukusan, on je i ljekovit.
Sadrži obilje minerala i velike količine vitamina C. Zbog toga se smatra jednim od najefikasnijih prirodnih sredstava protiv prehlade i respiratornih infekcija.
Dunja sadrži i dosta pektina, voćnog želea koji povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja. U 100 g dunje ima svega 57 kalorija.
Ovo voće poboljšava varenje, liječi anemiju i koristi se kao dodatak kozmetičkim preparatima.
Kuhani plod dunje preporučuje se protiv upale želudačne i crijevne sluzokože.

Dunja se upotrebljava i za liječenje upaljene sluznice jednjaka, krajnika, disajnih puteva, kao i za ublažavanje proliva. Smatra se da reguliše i obilne menstruacije.
Da bi ispoljila sve ljekovite efekte, najbolje je da se jede na prazan stomak, piše Novosti.rs.
Osim ploda, ljekovite su i sjemenke i listovi dunje. Sjemenke sadrže amigdalin ili vitamin B17, koji ima antikancerogeno dejstvo.