SADIO MANE: OD SIROMAŠTVA DO NAJBOLJEG AFRIČKOG IGRAČA

Sadio Mane, 27-godišnji napadač Liverpoola i reprezentativac Senegala, na svečanoj večeri u Egiptu proglašen je najboljim afričkim nogometašem za 2019. godinu nakon što je s klubom osvojio Ligu prvaka, a s reprezentacijom došao do finala Afričkog kupa.

Piše: Kerim Priganica

Težak je bio njegov put do svjetala pozornice. Mane je rođen 10. aprila u Sedhiou u Senegalu. Odrastao je u malom selu Bambali na jugu ove zemlje. Malo selo broji tek 25.000 stanovnika, što je otprilike tek 5% populacije grada Liverpoola u kojem danas živi.

Mane je odrastao sa svojim ujakom jer su njegovi roditelji imali mnogo djece koja su bila starija od Sadija i nisu više imali sredstava da i njega izdržavaju. Mane nije išao u školu i po cijeli dan je s prijateljima igrao fudbal na ulici. Maštao je da će jednog dana biti član velikog kluba, ali nije mogao sanjati da će obući dres u kojem je nekada igrao i njegov sjajni zemljak El Hadji Diouf.

Možda je i presudna stvar za njega bila sjajna prezentacija njegove zemlje na svjetskom prvenstvu u Japanu i Koreji 2002. godine. Mane je tada imao 10 godina i bio je oduševljen kada je Senegal u prvoj utakmici mundijala nadigrao svjetske prvake Francusku 1:0. Od tada su Mane i njegovi vršnjaci počeli ozbiljno razmišljati o fudbalu. Sadio je počeo živjeti u Dakaru i igrati u  ozbiljnijem klubu za koji je kao junior za samo dvije godine postigao 90 golova u 131 utakmici.

Njegova ekspanzija kao igrača desila se kad su ga na jednom turniru zapazili skauti iz Francuske. Uočili su njegov talenat i odveli ga u akademiju Fudbalskog kluba Metz. Profesionalni fudbal počeo je igrati s 15 godina. Samo je ujaku rekao da je otišao u Francusku, roditelji su bili skeptični da će uspjeti kao fudbaler.

Međutim, nakon sjajnih igara Manea kupuje Red Bull Salzburg, koji ima najbolju akademiju u Evropi za razvoj mladih fudbalera. Mane je u Salzburgu mnogo napredovao i postigao 42 pogotka u 80 utakmica. Ovom darovitom Senegalcu bila su otvorena vrata mnogih klubova, ali njegov potpis osigurala je ekipa  Southamptona za koju je igrao dvije sezone i postigao 21 pogodak.

Posebno je bio raspoložen  u utakmici protiv Liverpoola kada je ušao s klupe i s dva gola režirao preokret protiv Redsa. To je bilo dovoljno da velikan s “Anfielda” pošalje ponudu. Ostalo je poznato, Mane uživa veliko povjerenje Jurgena Kloppa s kojim je osvojio Ligu prvaka te ove godine jure ka tituli prvaka Engleske koju Liverpool čeka nevjerovatnih 30 godina.

Zvijezda Liverpoola Sadio Mane nesebično pomaže ljudima. Iako od fudbala mnogo zarađuje, ne ponaša se kao zvijezda i živi veoma skromno. Senegalac ne zaboravlja teško djetinjstvo.

  • Šta će meni 10  Ferrarija, 20 dijamantskih satova i dva aviona? Zar nije važnije šta ću učiniti za svoje ljude? Gladovao sam, radio na polju, preživio teška vremena. Igrao sam bos i nisam išao u školu. Danas mogu pomoći svojim ljudima – rekao je Sadio Mane kada su ga pitali zašto ne živi luksuzno kao ostale zvijezde Premijer lige.

Sadio Mane je donirao odjeću i hranu u ekstremnom siromaštvu, izgradio je stadion i školu u svom rodnom selu. Osim toga mjesečno donira 70 eura svim stanovnicima kako bi popravili svoj skromni budžet.

Njegov karijerni put do zvijezda bio je zaista dug i težak, poput onog puta u jednom smjeru od Sédhioua do Dakara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.