U studiju emisije Bogatstvo iftarskog okusa ugostili smo nanu Safiju Suljević koja je donijela gurabije i objasnila kako se one pripremaju.
Kako kaže, ona je recept za gurabije naslijedila, a sada baš takve, sa kockom šećera, vole da ih jedu njena djeca, unučad i praunučad.
Ja pravim gurabije fildžanima. 7 fildžana šećera, 2 fine kašike pravog kajmaka, 2 fildžana ulja, pola putera, prašak za peciva i ne ide tjesto gusto već kako ga možeš oblikovati – priča nana Safija.
Priča da je mnogima davala ovaj recept, ali skoro nikome nisu ispale kao njoj.
Mislim da je do zakuhavanja. Ne možes jedro zakuhavati, samo kako možeš oblikovati i u tepsiju metnut. Bog zna koliko sam tepsija pravila. Nedavno sam četiri tepsije napravila. Sve jedna po jedna dođi “Majko evo sam donijela kajmak za gurabije”. Reko samo nosite i častite sve – govori ona.
Safija kaže da veliku ulogu igra i tepsija u kojoj se peku gurabije.
Imam stvarno tepsiju što nikad ništa u njoj ne pogori. To je od porculana. Šćer mi kupila, evo majko za hljeba – ispričala je naša gošća.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.