SALIHI OSMANOVIĆ U SREBRENICI UBILI DVA SINA I MUŽA: SAMO JA ZNAM KAKO ŽIVIM DANAS

Dani nas dijele od još jednog obilježavanja, godišnjice genocida u Srebrenici. Bolan mjesec, ali neophodan.

Memorijalni centar Srebrenica počeo je s predstavljanjem istraživačkog projekta “12 dana sjećanja: 6. 7. 1995-17. 7. 1995”, a cilj je bio objasniti okolnosti i iskustvo genocida u Srebrenici ličnim pričama, video i pisanim svjedočenjima, opisima različitih događaja i zločina u vezi sa svakim danom u vremenu ispunjenom nezapamćenom pobjedom mržnje i smrti nad životom.

Prvi dan u programu “12 dana sjećanja” odlučili su u fokus priča staviti svjedočenja žena kao žrtava, svjedoka, srodnica ubijenih, kao aktivistkinja u borbi za istinu o genocidu.

Da njih nije bilo, svima je jasno i istinu bi odavno uspjeli zatrti, ali nisu je dale. Sve priče su teške, bolne.

Teška je i priča Salihe Osmanović, kojoj su u Srebrenici ubijena dva sina i muž. Sin Edin Osmanović, sin Nermin Osmanović kojeg je otac Ramo Osmanović dozivao preko brda.

Saliha ponosna i uspravna još priča, svjedoči i čuva svoje sinove i muža od zaborava. Ističe da samo ona zna kako nakon svega i dalje živi.

  • Radili smo puno, majka nas je savjetovala da budemo dobri i pošteni. Moj život je bio takav da se ne može opisati. Radilo se, bili smo skupa svi, bila sam prezadovoljna. Kada se umorim, legnem i odmorim. Sada sam čitav život umorna, fizički i psihički – kaže Saliha.

Ističe da su pred samu agresiju na našu zemlju, njeni sinovi Nermin i i Edin bili prvi srednje, odnosno osmi razred osnovne škole.

  • Nikada nismo bili svjesni da će biti rata, ovo nikad nije mogao zamisliti. Bilo nas je četvero ovdje. Ko god je tada bio u Srebrenici to je bio pakao – poručuje Saliha.

I pored teškog perioda, Saliha poručuje da joj je bilo lijepo, jer je bila skupa sa svojom porodicom.

  • Nije što su moji, ali sinovi su bili za poželjeti. Kada je UNPROFOR stigao u Srebrenicu, svi smo vjerovali da će to biti zaštićena zona, međutim ništa. Moj Edin je poginuo 6. jula od granate i taj dan se ne može opisati. Samo moj Ramo, Nermin i ja znamo kako nam je bilo taj dan – dodaje Saliha.

Video pogledajte OVDJE

(Aldin Tiro)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NJEMAČKI DRŽAVLJANIN SKINUT S LETA ZA ISTANBUL: U SARAJEVU PRITVOREN ČLAN...

0
Sud Bosne i Hercegovine je u postupku izručenja potraživanog Džihana Cihana, prema međunarodnoj potjernici Interpola Visbaden, SR Njemačka, odnosno potjernici Interpola Sarajevo, donio rješenje kojem se Oranu određuje privremeni pritvor u trajanju od 18 dana.