SALKIĆ ZA HAYAT: GAS JE POJEFTINIO, GRAĐANI ĆE TO VIDJETI KADA DOBIJU JANUARSKE RAČUNE

Zašto nemamo zakon o gasu na državnom nivou, jesu li potrošači nezaštićeni i kakve su kod nas cijene gasa u odnosu na druge zemlje u emisiji „Dobar dan BiH“ govorio je direktor BH gasa, Jasmin Salkić.

Na pitanje da li se o gasu trebali raspravljati u u Državnom parlamentu, odgovara:

  • Naravno da bi logično bilo da se tu raspravalja o gasu. Važno je da nam daju preporuke za Državni zakon, i slažem se da bi to trebala biti rasprava u Državnom parlamentu.

Direktor Energetske zajednice Janez Kopač na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u okviru obaveza BiH prema Energetskoj zajednici kazao je da je žalostan zbog činjenice da je BiH na početku rada Energetske zajednice bila „vrlo progresivna, a danas je na kraju što se tiče svih članica Energetske zajednice“. Kazao je, također, da se reforme u energetskom sektoru u BiH provode vrlo sporo, posebno u sektoru plina, i da imamo najskuplji gas u europi.

  • Žalosti me da ljudi s neprovjerenim informacijama izlaze u javnost, zato sam demantovao gospodina Kopača na sjednici Parlamenta. BH gas ima drugu ulogu, nismo distributerska kompanija, i građanima dostavljamo gas po najnižim cijenama – pojašnjava Salkić.
  • Zvornik ima skuplji gas, i to je istina. Pravac BH gasa podrazumijeva drugačiji put nego gas u RS – u i u tome je glavna razlika. BH gas je jedna od rijetkih kompanija koja ne može ni od koga naplačivati gas. Sedma najjeftinija cijena od 28 zemalja je kod nas. Mi se ne bavimo dnevnom politikom i radimo strateške stvari – navodi Salkić.  
Hayat

Kopač je također napomenuo da su potrošaći nezaštičeni.

  • To nije istina, zaštičeni su i treba donijeti Državni zakon koji bi to regulisao. Kopač je rekao da je RS ispunila uslove, s tim da ima malo ingerencija, a u tome i jeste fol. Upravo to malo čini zaštitu svih potrošaća – pojašnjava on.
  • Pozvali smo Kopača da reaguje na rafineriju Brod, jer postoji problem u konekciji Zenica – Brod. Zato nam nije jasno zašto kolege iz RS – a neće da rade s nama. Ovo govorim iz pravca potencijalnih posljedica koje se mogu u budućnosti desiti. Trenutno u BiH ne može doći niti jedan gas, osim ruski, i ne poznajem drugi pravac.

Imamo zajednički projekat sa kompanijama u Hrvatskoj, Crnoj, Gori, Albaniji, i taj gasovod bi se spojio u Splitu. Tako ćemo dovesti konkurenciju, i dovesti do toga da građani maksimalno budu zadovoljni cijenom.

Nedavno pred zimu imali smo situaciju da je zvornički gas zaustavio dovod plina u Federaciju.

  • Taj probem je rješen i ne bi se trebao ponavljati, i državni regulatori će to regulisati. Jako puno posla ima oko toga, ali da ne bismo došli do novog problema to treba regulisati – naglašava Salkić.

Njegovo mišljenje o Državnom zakonu o gasu glasi:

  • Kada bi postojalo malo više volje, Državni zakon o gasu mogao bi biti završen za sedam dana. Ne znam zašto je to tako, svugdje se priča o gasovodu i građenju, samo kod nas ne radi se mnogo na tome. Nadam se da će kolege iz RS -a tome pristupiti. Kada imamo zajedničke nastupe, onda vrlo lako se sve dogovrimo.

Kazali ste da će doći do smanjena cijena gasa.

  • Cijene su usvojene, i vež računi od januara bit će niži, potrošači će to vidjeti i osjetiti. Čim se ukaže nova prilika bit će cijene još niže. Ono što je bitno Federacija je nosilac kapciteta u potrošnji gasa zato je nekima interesantna – kaže on.

Prokomentirao je i nastojanje trenutne Vlade KS da izmejste gasovog iz Vogošće.

  • Vladi KS nešto je problem što od 1979. godine tu stoji. Gasovod je doveden upravo zbog toga da bi se smanjilo zagađenje zraka, a sada odjednom ne može se prva transfezala graditi zbog gasovoda. Nadležni trebaju da pristupe izvršenju zadataka, kako bi se našlo rješenje. Svakako, imamo sastanke, ali proces izmještanje gasovoda desit će se ako zemljište bude odgovaralo, i ako dobijemo dozvole.
  • Moram reći da smo povećali potrošnju gasa u Sarajevu, i to sigurno zbog cijena, ali i onog što je stvarno istina. Gasovod u Vogošći je problem sadašnje Vlade KS, iako tu postoji već od 1979. godine.
  •  Nemamo najveću cijenu gasa, i odgovorno radimo – poručio je na kraju.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROMOCIJA U VIJEĆNICI: DEKODIRANJE AGRESIJE, BILI SU NAD KARTAMA BIH

0
U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana promocija knjige "Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine".